Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – mingei sau mingii?

Minge (nu mingie) este un cuvant uzual, pentru ca denumeste un obiect legat fie de joaca, fie de anumiteminge-chip sporturi, privim meciuri la televizor, asteptam Campionatul Mondial de fotbal, din 2014, ii auzim si ii vom auzi pe reporterii sportivi pronuntand de nenumarate ori acest substantiv, in cele mai diverse contexte.

Din nefericire, daca suntem atenti, vom constata ca formele de genitiv – dativ, ca si cele de plural ale substantivului minge sunt pronuntate, de catre multi vorbitori, cam « dupa ureche », ignorand regulile.

carti-cad-peste-noiAsadar, forma corecta de plural nearticulat a substantivului minge este mingi (cu un singur –i). Exemplu : Am cumparat niste mingi frumos colorate, pentru copii/ Pe teren au aparut doua mingi etc. Cazurile genitiv si dativ se formeaza, ca si la alte substantive, de la forma de plural, careia i se aduga un –i (marca de genitiv-dativ). Exemplu : Traiectoria mingii (nu mingei, nici mingiei) a fost cel putin neasteptata. Pluralul articulat al substantivului minge este mingile : Mingile ( nu mingiile) au fost duse la marginea terenului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × 5 =

60 − = 55

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie