Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Structuri ale limbii române scrise de cele mai multe ori greșit

Există în limbă îmbinări stabile de cuvinte care se scriu separat, legate (sudate), dar și cu cratimă, iarMarele Duel cratima, printre altele, are și rolul de a sublinia un tempo mai accelerat al vorbirii. Prin urmare, este corect să o folosim în atari situații: de-abia (abia, nu abea, cum scriu unii), de-aceea, de-asemenea, (locuțiuni adverbiale), de-acolo, de-aici, pe-acolo, pe-aici, pe-alocuri, pe-aproape (prep.+ adverb) etc. În același timp, există construcții care se scriu numai cu cratimă: de-a binelea, de-a dreptul, de-a v-ați ascunselea etc. În cazul unora, cratima nu este acceptată, după cum nu este corectă nici scrierea într-un cuvânt a anumitor structuri (nu scriem în-vârstă, în-afară, și nici defapt, deasemenea).

Locuțiunile sau îmbinările de cuvinte care sunt scrise deseori greșit:

de altfel este o locuțiune care este sinonimă cu „de altminteri” și se scrie în două cuvinte: De altfel, se spune că lumea este o feerie de culori. Când înțelesul grupului este „de alt soi”, „de alt gen”, vom scrie de alt fel : Vorbea de alt fel de contribuție

 • de asemenea sau de-asemenea: Se vor asculta, de asemenea, și ceilalți copii. Este greșit să scriem deasemenea;
 • de fapt nu se scrie niciodată într-un cuvânt: Nu mi-a relatat, de fapt, niciun adevăr.
 • din nou, locuțiune adverbială sinonimă cu „iarăși”, „încă o dată”. Vom scrie corect ”Vom câștiga din nou!” și nu „Vom câștiga dinou!”.
 • locuțiunea dintr-odată nu se mai scrie dintr-o dată: „Dintr-o dată aa început să plouă”. Corectă este scrierea dintr-odată: „Dintr-odată m-am înroșit la față.”
 • în afară de, nu înafară de: cele trei cuvinte care alcătuiesc locuțiunea se scriu separat, așadar, corect este „Mai așteptăm pe cineva în afară de voi?”.
 • locuțiunea într-adevăr se scrie doar cu cratimă, nu împreună: „Într-adevăr, acum a reușit!”;
 • un fenomen fonetic reflectă și scrierea incorectă a sintagmei un pic, sinonimă cu „puțin”. Deseori o găsim scrisă într-un cuvânt, umpic, precum în exemplul „Mai am umpic de treabă și vin la tine” Corect este „Mai am un pic de treabă și vin la tine.”

Amestec LiterePe de altă parte, în funcție de context, putem scrie întruna sau într-una. Vom scrie întruna, dacă sensul este de „mereu”, „neîncetat”, „continuu”, ca în enunțul: „Ne gândim întruna cum să o scoatem la capăt cu situația asta.” și într-una, dacă înțelesul este de „în una”: „Într-una din zilele acestea vom termina de plantat copaci.”
Există cuvinte în scrierea cărora cratima nu se folosește. Spre exemplu vreo, dintre, care, se confundă deseori cu alte construcții și anume într-o, dintr-o. Astfel, apar greșelile în scris. Cele două cuvinte nu se scriu niciodată cu cratimă. Corect scrise sunt enunțurile: „Care dintre voi a înțeles mai bine?” sau „Ne vom întâlni peste vreo două săptămâni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 + = 8

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie