Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – căpșune sau căpșuni, coperte sau coperți, găluște sau găluști, nivele sau niveluri, horoscopuri sau horoscoape, monede sau monezi etc.?

Pot exista ezitări în privința unor forme de plural ale unor substantive ca cele din titlul articolului, cu atâtRaft Carti mai mult cu cât variantele admise în edițiile recente ale DOOM (Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române) diferă de cele din edițiile anterioare. Mai exact, dacă pluralul substantivelor căpșun (plantă), cireș (plantă) sunt (așa cum au fost mereu) căpșuni, respectiv cireși, în privința pluralului substantivelor care denumesc fructul, se admit două variante corecte, prima fiind cea recomandată : căpșună – căpșuni/ căpșune, cireașă – cireșe/ cireși.

Substantivele copertă, gălușcă au, de asemenea, câte două forme de plural acceptate : coperte/ coperți, găluște/ găluști (prima recomandată), ca ș coarde/ corzi, râpe/ râpi.

În privința substantivului nivel, cele două forme de plural, corecte amândouă, au sensuri diferite : niveleinstrument cu ajutorul căruia se măsoară diferențele de înălțime, niveluristadiu, grad, Clown lit Itreaptă (de dezvoltare).

Pentru horoscop, singura formă corectă de plural este horoscoape, iar pentru monedămonede.

Ezitări pot să existe și în cazul cuvintelor chibrit – chibrituri (singura formă corectă), tunel – tuneluri/ tunele (prima recomandată), poiană – poieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + 4 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie