Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “bunăcredinţă” sau “bună-credinţă”, “bună-cuviinţă” sau “bunăcuviinţa”, “bunăvoinţă” sau “bună-voinţă”?

Substantivele din titlul articolului – “bunăcredinţă”/“bună-credinţă”, “bunăvoinţă”/“bună-in-scrisvointă”, “bună-cuviinţă”/“bunăcuviinţa”sunt cuvinte compuse, care pot ridica probleme în legătură cu ortografierea lor, mai exact, dacă se scriu cu cratimă sau fără cratimă. În general, cuvintele compuse care se scriu fără cratimă (intr-un singur cuvant) presupun un grad mai mare de sudare a elementelor componente.

Astfel, potrivit DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), corecte sunt formele bună-credinţă şi bună-cuviinţă (atenţie şi la scrierea cu doi i), în timp ce bunăvoinţă se scrie într-un singur cuvânt.

carti-copiiDe asemenea, trebuie ştiut că formele corecte de genitiv-dativ sunt bunei-credinţe, bunei-cuviinţe (adică se modifică în flexiune doar primul termen) şi bunăvoinţei (se modifica al doilea termen). Exemple : Datorită bunei-credinţe şi bunei-vointe, el este respectat de toată lumea/Bunăvoinţei sale i se datorează această hotărâre etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven + 17 =

15 − 14 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie