Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Dincolo de dicţionare – “deştept” şi “inteligent” sunt sinonime?

Dacă avem în vedere înţelesul strict, de dicţionar, al celor două adjective din titlul articolului – deştept şi ion-creangainteligent – acestea ar putea fi considerate sinonime. Pentru deştept, în DEX, găsim următoarea explicaţie: care înţelege cu uşurinţă şi exact ceea ce citeşte, aude, vede; ager la minte, inteligent; (în limbajul familiar – şiret, viclean, şmecher). Inteligentînzestrat cu inteligenţa, ager la minte, pătrunzător.

Cred, însă, că, dacă suntem atenţi, realitatea imediată ne ajută să facem o anume diferenţă, care ţine de nuanţe, între deştept şi inteligent. În plus, şi psihologii fac o deosebire între inteligentă, pe care o definesc ca pe o trăsătură de natură genetică (înnăscută), reflectând capacitatea de a înţelege şi a percepe lucrurile, şi calitatea de a fi deştept, care se cultivă de-a lungul vieţii (este o inteligenţă cultivată), se dobândeşte, prin acumulare de experienţe şi informaţii.

Poate, pentru mulţi, diferenţierea aceasta nu este necesară, dar, pe de altă parte, ar trebui să ne gândim că, până la urmă, felul în care vorbim, trimitem şi receptăm mesaje spune ceva despre capacitatea noastră de înţelegere, despre inteligenţa şi deşteptăciunea noastră.
multe-cartiCum altfel să facem deosebirea, de exemplu, între mesaje/opinii/constatări de felul: El este un om deştept/Aceştia sunt “băieţii deştepţi” despre care vorbeşte toată presa/Pare a fi un om deştept, a vorbit numai în citate, nu ştiu însă cât este de inteligent/Ea este o femeie inteligenta, el, un bărbat deştept/Acesta este un copil deştept, are numai note de zece, dar multi colegi de-ai lui mi se par mai inteligenti/Am cunoscut o persoană deopotrivă de inteligentă şi deşteaptă etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

88 − 87 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie