Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – atuncea sau atunci?

În limbajul curent, se pot auzi frecvent ambele forme ale acestui adverb de timpatuncea/atunci, old-booksprovenit din latinescul ad-tuncce. Deşi, din punct de vedere fonetic, forma atuncea este mai apropiată de etimonul latinesc, trebuie ştiut că aceasta este doar o formă populară/colocvială, care apare şi în varianta atunce.

Singura formă corectă este atunci, adverbul putându-se folosi în diverse contexte :

 • pentru a exprima un anumit moment, din trecut sau din viitor (niciodată prezent), de exemplu : Maine va sosi sora mea ; până atunci mă voi ocupa de problemele care nu suferă amânare/Săptămâna trecută am avut examen; până atunci nu am avut nicio clipă liberă.
 • ca element de legătură între propoziţii : L-am văzut intrând pe poarta şcolii şi atunci l-am strigat.
 • detalii-cartica element corelativ (dacă… atunci) al unei propoziţii condiţionale : Dacă ai spune adevărul, atunci te-aş asculta cu atenţie.
 • ca element corelativ (de vreme ce/din moment ce… atunci) al unei propoziţii cauzale : Din moment ce insişti să fiu sincer, atunci îţi voi spune ce cred.
 • ca element corelativ (când… atunci) al unei propoziţii temporale : Când ne-ai vizitat prima dată, atunci am înţeles că vom fi prieteni.
 • precedat sau nu de conjuncţia şi, atunci apare frecvent în limbajul oral, în dialog, pentru a cere informaţii suplimentare, de exemplu : – Nu am rezolvat încă problema care ne interesează ! – (Şi) atunci ? (= în acest caz, ce este de făcut ?).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 5 = 4

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie