Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – patrusprezece/paişpe/paisprezece, şasesprezece/şaişpe/şaisprezece, optisprezece/optâşpe/optsprezece, noosprezece/nouăsprezece?

Cuvintele din titlul articolului – patrusprezece/paişpe/paisprezece, şasesprezece/şaişpecum-scrii-a-scrie/şaisprezece, optisprezece/optâşpe/optsprezece, noosprezece/nouăsprezece – sunt numerale cardinale compuse. Pentru numeralele de la 11 la 19, regula formării este: numeral cardinal simplu + prepoziţia “spre” + numeral cardinal simplu un + spre + zece, doi/două + spre + zece, trei + spre + zece etc.

Pentru câteva dintre aceste numerale, însă, există reguli ortografice şi ortoepice (de pronunţie), care se constituie în abateri de la regula generală şi care trebuie cunoscute, pentru a nu greşi. Astfel, se va scrie şi se va pronunţa corect :

 • paisprezece (nu patrusprezece/paişpe – prima formă fiind dificil de pronuntat, nerecomandată, iar a doua fiind una colocvială, neliterară) ;
 • şaisprezece (nu şasesprezece/şaişpe) ;

bebe-citesteÎn cazul numeralelor 18 şi 19, formele corecte sunt cele care se supun regulii generale – optsprezece (nu optisprezece/optâşpe), nouăsprezece (nu noosprezece).

În mod similar, când este vorba de numeralele ordinale (care indică ordinea obiectelor), se va spune corect : al paisprezecelea, al şaisprezecelea, al optsprezecelea, al nouăsprezecelea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − sixteen =

68 − 59 =

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie