Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “ca cumpărător…”, “ca şi cumpărător…”sau “în calitate de cumpărător…”?

În limbajul actual, din diverse motive, fie pentru a evita o cacofonie, fie din dorinţa de a atrage atenţia spre-informatieprintr-o exprimare “altfel”, din ignoranţă sau prin “contaminare”, mulţi vorbitori utilizează, incorect, structura ca şi, în locul lui ca. Auzim/ vedem frecvent, în mass-media, în contextele de comunicare cotidiene, orale sau scrise, exprimări greşite precum: Ca şi cumpărător, mă declar nemulţumit/ Era cunoscut ca şi prieten al lui X/ Ca şi coleg, te sfătuiesc să nu mai întârzii etc.

Greşeala din exemplele menţionate constă într-o falsă sinonimie între ca şi ca şi, pe de o parte, şi, pe de alta parte, în faptul că evitarea cacofoniei, atunci când este generată de un anumit context, se poate face prin alte mijloace – schimbarea topicii, introducerea unor cuvinte care nu schimba sensul enunţului etc. (şi nu prin intrebare-corectintroducerea unui şi care distruge logica propoziţiei).

Cuvântul ca, în limba romana, este sinonim cu la fel ca (situaţie în care poate fi substituit prin ca şi (Ca şi colegii mei, sunt foarte mândru de rezultate), sau poate însemna în calitate de, drept (Ca director, a fost mereu în centrul atenţiei). Prin urmare, dacă revenim la exemplele de la care am pornit, se va spune corect : În calitate de cumpărător, mă declar nemulţumit/ Era cunoscut ca prieten al lui X/ În calitate de coleg te sfătuiesc să nu mai întârzii etc. În schimb, într-un enunţ de felul Avea părul lung ca sora sa, înlocuirea lui ca prin ca şi (la fel ca) este corectă – Avea părul lung ca şi sora sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − = 14

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie