Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – cheltui sau cheltuiesc, contribui sau contribuiesc, bănui sau bănuiesc, sfătui sau sfătuiesc, chinui sau chinuiesc?

Verbele din titlul articolului aparţin conjugării a IV-a, adică se termină la infinitiv (forma de dicţionar) în Owl-Reading–i a cheltui, a contribui, a bănui, a sfătui, a chinui. Deşi aparţin aceleiaşi conjugări, flexiunea lor (adică formele pe care le iau pentru a exprima diverse raporturi gramaticale) diferă, ceea ce generează anumite ezitări în uzul curent al limbii.

Astfel, conform DOOM 2 (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), pentru a cheltui, a chinui, se acceptă ca fiind corecte ambele forme : eu cheltuiesc/ eu cheltui, tu cheltuieşti/ tu cheltui, el cheltuieşte/ el cheltuie şi, în mod similar, eu chinuiesc/ eu chinui, tu chinuieşti/ tu chinui, el chinuieşte/ el chinuie.

Clown litÎn schimb, verbele a bănui, a sfătui accepta, potrivit normelor, o singură formă : eu bănuiesc, tu bănuieşti, el bănuieşte, respectiv eu sfătuiesc, tu sfătuieşti, el sfătuieşte.

Pe de altă parte, verbul a contribui nu primeşte terminaţiile –esc, -esti, -este şi se va spune corect : eu contribui, tu contribui, el contribuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × one =

56 − 51 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie