Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect: „nu-mi zi” sau „nu-mi zice”?

Carti GlobDilema implică o formă negativă de imperativ, iar în limba română, știm cu toții (sau ar trebui să ne aducem aminte), predicatele redate prin verbe la modul imperativ (cu actualizări numai pentru persoana a II-a, singular și plural), la forma negativă, se construiesc cu adverbul de negație nu + forma de infinitiv (de dicționar) a verbului, fără prepoziția a – marcă a infinitivului.

Pentru că forma de infinitiv a verbului de față este (a) zice și nu *(a) zi, corectă este exprimarea Nu-mi zice!

Forma nu-mi zi este nu numai agramată, dar și specifică limbajului popular, neliterar. De aceea, noi spunem, ca niște copii deștepți ce suntem, numai Nu-mi zice!  Și le explicăm și altora de ce…

Așa că… nu-mi zice că nu știai!

Dex Zice

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × two =

+ 32 = 33

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”? Structura …
Corespondenta la redactie