Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Despre Grădina Ghetsimani, locul unde au început Patimile Mântuitorului

Potrivit Evangheliei, Ghetsimani se leagă de rugăciunea dinainte de Sfintele Patimi, de trădarea lui luda şi arestarea lui Iisus (Matei 26, 36; Marcu 14, 32; Luca 22, 39; Ioan 18). Cu alte cuvinte, de aici au început Sfintele Patimi ale Mântuitorului.

Ghetsimani înseamnă, în ivrit, „tescuirea măslinelor”. De altfel, după tradiţie, măslinii care înconjoară zona dăinuie din timpul Mântuitorului.
GHETSIMANI (arameic gat șemen „presă de ulei”), este potrivit DEX numele grădinii de la poalele Munților Măslinilor, unde Iisus obișnuia să se retragă pentru rugăciune împreună cu discipolii săi; locul ultimei rugăciuni a lui Iisus când, trădat de Iuda, a fost prins și dus la arhierei spre judecare.

Ghetsimani se află la est de Ierusalim, pe albia râului Chedron, cunoscută şi sub numele biblic de Valea Iosafat. Pornind din Ierusalim, râul curge prin pustiul Iudeii, ocoleşte Lavra Sfântului Sava şi se varsă în Marea Moartă. Potrivit tradiţiei creştine, în râul Chedron, chiar în zona Ghetsimani, se va petrece Judecata de Apoi. Această tradiţie este legată de numele Iosafat, provenind din Iahve-Shafot, care înseamnă Dumnezeu judecă (Ioil 3, 2).
În secolul IV, evenimentele legate de patimile şi rugăciunea dinainte Mântuitorului Iisus au fost fixate topografic şi recunoscute ca locuri de pelerinaj şi centre de cult.
Măslinii din Grădina Ghetsimani au o vechime de cel puţin 900 de ani, după un studiu al unor cercetători italieni. Rezultatele unor teste realizate asupra măslinilor din Grădina Ghetsimani nu pun sub semnul îndoielii faptul că arborii sunt aceiaşi sub care s-a adăpostit Iisus atunci când s-a rugat şi, mai târziu, când a fost trădat de Iuda, pentru că, spun specialiştii, măslinii au capacitatea ca, după ce au fost tăiaţi, să răsară din nou din aceeaşi rădăcină.
La Ghetsimani sunt venerate două locuri sfinte: Peştera Arestării şi Stânca Agoniei din bazilica cu acelaşi nume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 4 =

− 1 = 2

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie