Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Etimologii populare

Termenul etimologie se refera la originea unui cuvant existent in limba. De exemplu, in limba romana, etimonul cuvantului soare este latinescul sol, -lis, cuvantul om provine din lat. hommo, apa, din lat. aqua, drag, din sl. dragu, prieten, din sl. prijateli, fular, din fr. foulard etc. Etimologia populara este fenomenul lingvistic prin care se denatureaza forma sau intelesul unui cuvant mai putin cunoscut (este cazul, de regula, al unor imprumuturi neologice), din cauza ca unii vorbitori ai limbii respective nu ii cunosc sensul, dar sesizeaza asemanarea formala cu un cuvant cunoscut. Este evident ca un cuvant, a carui forma este generata de o etimologie populara, este incorect, nenumarate exemple fiind prezente in comediile lui I.L. Caragiale, care a exploatat la maximum aceasta sursa a comicului de limbaj : personajul Ghita Pristanda, de pilda, din « O scrisoare pierduta », se plange mereu ca are « Famelie mare, renumeratie mica, dupa buget », cuvantul renumeratie fiind rezultatul unei etimologii populare, creat sub influenta unui cuvant cunoscut – numararea (banilor) – si a neologismului remuneratie, care inseamna retributie. Nae Catavencu, personaj din aceeasi piesa de teatru, ii numeste pe bucuresteni « capitalisti » (cu sensul gresit de « locuitori ai capitalei »), pe baza unei smilitudini formale intre « capitala » si « capitalisti » s.a m.d.

Exista, insa, si in limbajuil curent, nenumarate exemple de etimologii populare. Iata cateva :

Brusculada (incorect)/ busculada (corect), cu sensul de inghesuiala, aglomeratie – primul termen (incorect) a aparut prin asocierea cu un cuvant cunoscut – brusc – etimologia populara fiind favorizata de atractia/ confuzia paronimica.

Taras-grabis (incorect)/ taras-grapis (corect) – a doua forma, cea corecta, inseamna anevoie, cu mare greutate. Confuzia s-a produs din cauza asemanarii cu termenul graba.

Arcolada (incorect)/ acolada (corect) – etimologia populara are ca suport asemanarea fonetica a primei parti a cuvantului acolada cu arc.

Filigram (incorect)/ filigran (corect) – filigram a aparut ca urmare a asemanarii cu gram. Forma corecta – filigran – inseamna lucratura artistica din fir de aur si argint, in giuvaergie.

A ştrangula (incorect)/ a strangula (corect) – prima forma, hibrida, este urmare a contaminarii cu substantivul ştreang. In realitate, a strangula nu este un derivat de la ştreang, ci provine din lat. strangulare (a sugruma, a inabusi).

Revindecari (incorect)/ revendicari (corect) – primul termen a aparut sub influenta arhicunoscutului vindecare, fara a avea insa nimic in comun cu acesta, ca sens, revendicare insemnand cerere, solicitare, actiunea de a revendica.

« Cei trei muşchetari » (incorect)/ « Cei trei muschetari » (corect) – cei mai multi vorbitori de limba romana pronunta gresti titlul cunoscutului roman al lui Alexandre Dumas, facand o conexiune fonetica intre muşchi si muschetari (soldati din Evul Mediu, inarmati cu muscheta).

Etimologia populara sta si la baza unor jocuri de cuvinte, frecvente in limbajul colocvial, utilizate cu intentie umoristica (si care nu intra in categoria greselilor), tradand doar o anume inventivitate lingvistica, mai mult sau mai putin inspirata : reciporc (reciproc), scrumbiera (scrumiera), boliclinica (policlinica), derutati (deputati), scarbiciu (serviciu), tembelizor (televizor), lipsus (lapsus) etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − nine =

+ 74 = 79

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Cum este corect – interregional sau inter-regional, nonvaloare sau non-valoare, …
Corespondenta la redactie