Pastila de gramatică
Adverbul – greșeli frecvente în scriere și exprimarea orală (II)
Ortografierea adverbelor derivate cu sufixul -iş
O serie de adverbe de mod s-au format, prin derivare, din substantive sau verbe, cu sufixul -.iş. Trebuie ştiut că toate acestea se scriu fără -i la sfârşit: pieptiş, târâş, cruciş etc. În schimb, adverbele iarăşi, totuşi, se scriu cu -i la final, pentru că s-au format diferit, din iară + şi, tot(u) + şi.
Locuţiuni adverbiale cu şi fără cratimă
Caracteristica unei acţiuni/stări/însuşiri se poate exprima şi prin grupuri de cuvinte care, împreună, îndeplinesc rolul unui adverb, acestea numindu-se locuţiuni adverbiale – de obicei, de dimineaţă, pe înserate, în grabă, în veci, pe de rost, pe neaşteptate, zi de zi, rând pe rând, din când în când etc. Trebuie atenţie sporită pentru a nu face greşeli în ortografierea unor locuţiuni adverbiale care se scriu cu cratimă, de felul: cu de-a sila, de-a pururea, de-a buşilea, de-a berbeleacul, de-a valma, vrând-nevrând, calea-valea, ici-colo, treacă-meargă, într-adevăr, într-adins etc.
Adverbe fără grade de comparaţie
Una dintre greşelile frecvente legate de adverb, pe care o putem identifica, din nefericire, şi în mass-media, este folosirea la un grad de comparaţie a unor adverbe care nu pot avea grad de comparaţie (ca şi în cazul unor adjective), fie pentru că, la origine, acestea sunt comparative sau superlative sau pentru că însuşirea exprimată nu se poate compara. Aşadar, nu au grad de comparaţie cuvinte (unele folosite şi adjectival) precum: extraordinar, perfect, complet, anterior, posterior, ulterior, fantastic (Exemplu: Produs fantastic de scump), maximum, minimum etc.
Atenţie! Maximum şi maxim, minimum şi minim sunt, toate, forme corecte, dar au valoare morfologică diferită. Maxim şi minim nu pot fi decât adjective, adică se folosesc atunci când determina un substantiv (nivel maxim/minim), având sensul – maxim= « în gradul cel mai înalt, care are cea mai mare dimensiune, durată, intensitate, foarte mare », iar minim =« care are durată, dimensiunea, intensitatea, valoarea etc. cea mai mică; foarte mic, neglijabil, neînsemnat » ( conform DEX – Dicţionarul explicativ al limbii române).
Lasă un răspuns