Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Adverbul – greșeli frecvente în scriere și exprimarea orală (II)

Ortografierea adverbelor derivate cu sufixul -iş

O serie de adverbe de mod s-au format, prin derivare, din substantive sau verbe, cu sufixul -.iş. Trebuie ştiut că toate acestea se scriu fără -i la sfârşit: pieptiş, târâş, cruciş etc. În schimb, adverbele iarăşi, totuşi, se scriu cu -i la final, pentru că s-au format diferit, din iară + şi, tot(u) + şi.

Locuţiuni adverbiale cu şi fără cratimă

Caracteristica unei acţiuni/stări/însuşiri se poate exprima şi prin grupuri de cuvinte care, împreună, îndeplinesc rolul unui adverb, acestea numindu-se locuţiuni adverbiale – de obicei, de dimineaţă, pe înserate, în grabă, în veci, pe de rost, pe neaşteptate, zi de zi, rând pe rând, din când în când etc. Trebuie atenţie sporită pentru a nu face greşeli în ortografierea unor locuţiuni adverbiale care se scriu cu cratimă, de felul: cu de-a sila, de-a pururea, de-a buşilea, de-a berbeleacul, de-a valma, vrând-nevrând, calea-valea, ici-colo, treacă-meargă, într-adevăr, într-adins etc.

Adverbe fără grade de comparaţie

Una dintre greşelile frecvente legate de adverb, pe care o putem identifica, din nefericire, şi în mass-media, este folosirea la un grad de comparaţie a unor adverbe care nu pot avea grad de comparaţie (ca şi în cazul unor adjective), fie pentru că, la origine, acestea sunt comparative sau superlative sau pentru că însuşirea exprimată nu se poate compara. Aşadar, nu au grad de comparaţie cuvinte (unele folosite şi adjectival) precum: extraordinar, perfect, complet, anterior, posterior, ulterior, fantastic (Exemplu: Produs fantastic de scump), maximum, minimum etc.

Atenţie! Maximum şi maxim, minimum şi minim sunt, toate, forme corecte, dar au valoare morfologică diferită. Maxim  şi  minim  nu pot fi decât adjective, adică se folosesc atunci când determina un substantiv (nivel maxim/minim), având sensul –  maxim= «  în gradul cel mai înalt,  care are cea mai mare dimensiune, durată, intensitate, foarte mare  », iar  minim  =«  care are durată, dimensiunea, intensitatea, valoarea etc. cea mai mică; foarte mic,  neglijabil, neînsemnat  » ( conform DEX – Dicţionarul explicativ al limbii române).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

35 + = 45

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie