Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – fărâmituri/firmituri sau firimituri?

Pentru bucăţile mici de pâine, rămase după ce se taie sau se rupe pâinea, în pofida variantelor existente în limbajul colocvial (menţionate în titlul articolului), singura formă corectă este firimitură, cu pluralul firimituri. Cuvântul s-a format prin derivare, de la cuvântul fărâmă + sufixul –ătură.

Substantivul fărâmă (plural fărâme) are un sens mai larg, referindu-se la orice bucată de mici dimensiuni rămasă din ceva după ce s-a sfărâmat, s-a spart, s-a rupt. Din acest cuvânt, de origine incertă (probabil din limba albaneză) provin şi verbele (a) fărâma(format cu sufixul –a) şi (a) sfărâma (s + fărâma).

Este de observat că, în limbajul curent, nu se face diferenţa de sens intre firimituri şi fărâme, folosindu-se frecvent ca sinonime, ceea ce nu reprezintă o greşeală, ci este vorba doar de nuanţe, de contexte şi de opţiune personală. Iată o maximă, în care, probabil, ar fi fost indicat substantivul fărâme, dar la fel de potrivit, cu nuanţă metaforică, pare a fi şi firimituri :

« Fiecare destin are în dotare şi firimituri de noroc. Dar nu ştim pe ce raft sunt sunt aşezate » (Vasile Ghica)

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie