Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – Reţele de socializare sau Reţele sociale?

Reţele de socializare sau reţele sociale? În această epocă a Internetului, se poate constata că sintagma din titlul articolului, in una sau alta dintre variante, a intrat în limbajul comun şi că, în mediul online, ambele structuri lingvistice – reţele sociale, reţele de socializare – sunt utilizate în proporţie aproape egală, când se face referire la Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Linkedin, Flickr, Pinterest etc.
Popularitatea acestui termen este indiscutabilă, dacă avem în vedere că, potrivit unui studiu din 2018, numai Facebook avea în jur de 2,1 de miliarde de utilizatori, YouTube – 1,5 miliarde, WhatsApp – 1,3 miliarde s.a.m.d.
Strict gramatical, structura sintactică vizată este un calc lingvistic (o copiere a structurii, cu traducerea elementelor componente) după englezescul “social network”/networking-ul social, care înseamnă totalitatea mijloacelor virtuale prin care persoane fizice sau juridice se conectează între ele, informal, fără obligaţii, contribuind la colectarea unor informaţii diverse, din orice domeniu, şi la răspândirea acestora, la dezvoltarea unor cunoştinţe şi “prietenii”, la realizarea unei comunicări la distanţă pe subiecte de interes comune.

Aşadar, termenul corect, care denumeşte fenomenul atât de popular în lumea virtuală, este acela de “reţele sociale”, nu “reţele de socializare”. Socializarea, spun psihologii, este un proces complex şi de durată, prin care o persoană învaţă, se adaptează comportamental, îşi însuşeşte valorile morale, culturale, educaţionale etc., ale comunităţii căreia îi aparţine. În cadrul unor astfel de interacţiuni directe, nu virtuale, cu ceilalţi, se parcurg experienţe, se stabilesc standarde, se interiorizează, se asumă reguli, norme, conduite.
Prezenţa pe reţele sociale nu înseamnă implicare afectivă în aşa-zisele “prietenii”, nu înseamnă interacţiune directă, nu înseamnă fapte reale, nici empatie, în adevăratul sens al cuvântului, altfel spus, capacitatea de a trăi, de a simţi, de a împărtăşi sentimentele altcuiva, observându-i, simţindu-i gesturile, privirea, tonalitatea vocii etc.
Trebuie făcută diferenţa între reţele sociale, termenul corect pentru Facebook, Twitter, Instagram etc., şi socializare, cuvânt al cărui sens a fost distorsionat mai ales din pricina utilizării incorecte a sintagmei “reţele de socializare”, în loc de reţele sociale. Chiar şi înţelesul cuvântului “prietenie” s-a alterat, într-un asemenea context. “Prietenia”, aşa cum fiecare ştie, înseamnă un sentiment complex, de preţuire, de respect, de ataşament faţă de o altă persoană, bazat pe aspiraţii, interese, năzuinţe comune, care se manifestă în timp, în contexte reale de viaţă.

Când este vorba de reţele sociale, prietenia se reduce la a vizualiza ipostaze din viaţa cunoştinţelor virtuale sau a unor necunoscuţi, eventual la schimbarea câtorva replici sau Like-uri, la postarea unor comentarii ori la a privi detaşat la spectacolul lumii, la care poţi renunţa în orice clipă, fără implicaţii afective sau de alt fel. Din spatele unui ecran, pe un cont, cu un nume oarecare, e foarte uşor să fii bun, generos, curajos, să-ţi creezi câte ipostaze vrei, să întreţii iluzii, să comunici doar când vrei, să-ţi construieşti o identitate virtuală, care, în multe cazuri, nu are aproape nicio legătură cu cea reală, prin urmare, în contradicţie totală cu ideea de socializare.
A face parte din nişte reţele sociale poate fi un doar factor de socializare, unul dintre mulţi alţii, si numai în măsura în care o persoană dobândeşte, astfel, nişte informaţii, reguli, de care să se folosească, de exemplu, pentru integrarea într-o comunitate profesională sau nonprofesionala, virtuală sau reală. Mulţi psihologi consideră că, prin diversele reţele sociale, nu numai că nu este favorizat procesul de socializare, ci, dimpotrivă, se poate constata un fel de “parazitare” a relaţiilor umane şi sociale din lumea reală, că se diminuează capacitatea de empatizare, de cunoaştere şi de integrare în comunitate.
Despre raportul dintre avantajele şi dezavantajele fenomenului “social networks” fiecare este liber să interpreteze şi să decidă, în funcţie de experienţă şi de convingerile personale. Strict lingvistic însă, trebuie reţinut că Facebook, Twitter, Instagram, Goolgle+, YouTube, Pinterest etc. sunt reţele sociale.

destepti.ro

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Floralia şi Floriile/Duminica stâlpărilor – origine, semnificaţie, simboluri Floralia sau …
Corespondenta la redactie