Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ambrozie şi nectar – sensul şi originea expresiei

Ambrozie şi nectar este o expresie care aminteşte de vremurile arhetipale ale începuturilor, de mitologia greacă, de zeii din Olimp, care, din lumea lor fericită, de deasupra norilor, vegheau asupra destinelor muritorilor. La festinurile acestor zei olimpieni, ambrozia era hrana care îi făcea nemuritori, iar nectarul, băutura miraculoasă. Niciunui muritor nu-i era îngăduit să se atingă de ambrozie şi nectar, iar dacă vreunul dintre zei ar fi privat pe un altul de ambrozie şi nectar sau le-ar fi risipit, era pedepsit crunt, să stea fără glas şi fără respiraţie un an întreg.
Despre Tantal, fiu al lui Zeus şi al nimfei Pluto, cel pe care zeii îl onorau cu prietenia, invitându-l la ospeţele lor, se spune că ar fi încercat să fure ambrozie şi nectar, fapt pentru care a fost pedepsit, de unde şi expresia “Chinurile lui Tantal”.
Potrivit textelor lui Homer, ambrozia era adusă de porumbei, din Extremul Orient, şi chiar caii zeilor erau hrăniţi cu această substanţă miraculoasă. De asemena, trupurile zeilor şi ale zeiţelor se ungeau cu ambrozie, descrisă de către Hesiod, de exemplu, ca “un ulei divin, cu mireasmă de trandafir înflorit”. Se spune că Hera însăşi, soţia lui Zeus, a folosit-o în scop cosmetic, pentru a-l seduce pe cel ce stăpânea în Olimp.
Asa cum indică scrierile post-homerice, o altă utilizare a ambroziei era pentru eroi, pentru cei care se aflau în graţia zeilor şi pe care aceştia îi puteau face nemuritori. Este cazul lui Ahile, legendarul erou din Războiul Troiei, fiul zeiţei Thetis şi al muritorului Peleus. Thetis ungea în fiecare zi trupul fiului ei, Ahile, cu ambrozie, apoi îl trecea prin foc, pentru a arde partea sa muritoare.
Dar despre ce este cu adevărat ambrozia, părerile sunt împărţite, deşi se recunoaşte la unison gustul sau “dulce”. După Georg Friedrich Wilhelm Roscher, istoric şi economist german, din secolul al XIX-lea, pasionat de “istoria economiei”, ambrozia era “mierea sălbatică”, în timp ce pentru un alt istoric, Richard B. Onians, este un fel de “sevă vegetală”, similară uleiului de măsline.
Astăzi, ambrozie este numele dat unei plante (din familia Asteraceae), originară din America, de unde s-a răspândit şi în Europa. Produce o mare cantitate de polen, despre care se ştie că declanşează rinita alergică sau “febra fânului”.
Dacă, în mitologie, ambrozia era hrana zeilor, nectarul era băutura miraculoasă, despre care Homer, în Iliada, spune că era de culoare roşie şi se păstra în vase mari de lut.
În tradiţiile româneşti, se folosesc termenii “ambrozie şi nectar” pentru lăptişorul de matcă şi pentru “păstură”, o materie cleioasă, pe care albinele o strâng de pe mugurii copacilor sau din flori şi pe care o folosesc ca hrană, pe timp de iarnă, sau pentru a astupa crăpăturile stupului.
Expresia “ambrozie şi nectar”, în limbajul actual, are un sens metaforic, făcând referire la hrana care ajută la păstrarea sănătăţii, curăţeniei şi armoniei fizice şi psihice a organismului, făcându-l pe om puternic şi fericit, asemenea zeilor de odinioară. Poate fi înţeleasă această zicere şi ca expresie a unei nostalgii pentru timpurile fericite, în care omul trăia în armonie cu natura, care îi dăruia partea de nemurire în suflet si spirit.

destepti.ro

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie