Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – calmar sau calamar?

La grătar, pane, cu legume, în sos picant etc., gustul şi beneficiile nutritive ale acestor fructe de mare (nişte moluşte care trăiesc în mările tropicale) par a fi apreciate de multe persoane, deşi preţul este din categoria « de lux ».

Pe mai multe site-uri cu profil culinar există sublinieri de felul « Trebuie să ştiţi că pronunţia corectă în limba romană este calmar » (de exemplu : http://www.petitchef.ro/retete/retete-cu-calamar, informaţie care, fiind spusă atât de categoric, probabil că nu este pusă la îndoială de către cei care citesc).

În realitate, conform DOOM, 2005 (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), forma corectă este calamar (din fr. calmar, gr. calamaio), cu pluralul calamari. Este acceptată şi varianta calmar, dar aceasta este trecută în dicţionar ca a doua formă, ceea ce înseamnă că este tolerată, dar recomandată este prima – calamar.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie