Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – calmar sau calamar?

La grătar, pane, cu legume, în sos picant etc., gustul şi beneficiile nutritive ale acestor fructe de mare (nişte moluşte care trăiesc în mările tropicale) par a fi apreciate de multe persoane, deşi preţul este din categoria « de lux ».

Pe mai multe site-uri cu profil culinar există sublinieri de felul « Trebuie să ştiţi că pronunţia corectă în limba romană este calmar » (de exemplu : http://www.petitchef.ro/retete/retete-cu-calamar, informaţie care, fiind spusă atât de categoric, probabil că nu este pusă la îndoială de către cei care citesc).

În realitate, conform DOOM, 2005 (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), forma corectă este calamar (din fr. calmar, gr. calamaio), cu pluralul calamari. Este acceptată şi varianta calmar, dar aceasta este trecută în dicţionar ca a doua formă, ceea ce înseamnă că este tolerată, dar recomandată este prima – calamar.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie