Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “enorm de mult” sau “enorm”, “te ador enorm” sau “te ador”?

De multe ori, din dorinţa de a sublinia o anumită idee, se apelează la o exprimare « în exces ». Este una dintre cauzele apariţiei pleonasmelor. Structurile din titlul articolului –enorm de mult şi te ador enorm – care se pot auzi/citi destul de des, sunt exprimări pleonastice.

Enorm (din fr. enorme, lat. enormis), conform DEX, are sensul foarte mare, imens, uriaş, colosal, foarte mult, având, aşadar, valoarea unui superlativ pentru mult. A spune enorm de mult ar însemna foarte mult de mult, ceea ce este un nonsens. Corect se va spune, de exemplu : Te admir enorm sau Te admir foarte mult (nu Te admir enorm de mult). În schimb, enorm, cu valoare adverbială, urmat de diverse adjective introduse prin prepoziţiade, formează structuri corecte. Exemplu : enorm de frumos (cu sensul extraordinar de frumos).

În mod similar, Te ador enorm este o exprimare pleonastică, deoarece a adora semnifica a iubi în cel mai înalt grad, fără limită, a venera, a diviniza etc. Prin urmare, asocierea unui asemenea verb cu enorm, care, ca superlativ, exprimă o caracteristică în cel mai înalt grad (ca şi verbul a adora) este un pleonasm. Variantele corecte sunt: Te ador sau Te iubesc foarte mult.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie