Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “enorm de mult” sau “enorm”, “te ador enorm” sau “te ador”?

De multe ori, din dorinţa de a sublinia o anumită idee, se apelează la o exprimare « în exces ». Este una dintre cauzele apariţiei pleonasmelor. Structurile din titlul articolului –enorm de mult şi te ador enorm – care se pot auzi/citi destul de des, sunt exprimări pleonastice.

Enorm (din fr. enorme, lat. enormis), conform DEX, are sensul foarte mare, imens, uriaş, colosal, foarte mult, având, aşadar, valoarea unui superlativ pentru mult. A spune enorm de mult ar însemna foarte mult de mult, ceea ce este un nonsens. Corect se va spune, de exemplu : Te admir enorm sau Te admir foarte mult (nu Te admir enorm de mult). În schimb, enorm, cu valoare adverbială, urmat de diverse adjective introduse prin prepoziţiade, formează structuri corecte. Exemplu : enorm de frumos (cu sensul extraordinar de frumos).

În mod similar, Te ador enorm este o exprimare pleonastică, deoarece a adora semnifica a iubi în cel mai înalt grad, fără limită, a venera, a diviniza etc. Prin urmare, asocierea unui asemenea verb cu enorm, care, ca superlativ, exprimă o caracteristică în cel mai înalt grad (ca şi verbul a adora) este un pleonasm. Variantele corecte sunt: Te ador sau Te iubesc foarte mult.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie