Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “enorm de mult” sau “enorm”, “te ador enorm” sau “te ador”?

De multe ori, din dorinţa de a sublinia o anumită idee, se apelează la o exprimare « în exces ». Este una dintre cauzele apariţiei pleonasmelor. Structurile din titlul articolului –enorm de mult şi te ador enorm – care se pot auzi/citi destul de des, sunt exprimări pleonastice.

Enorm (din fr. enorme, lat. enormis), conform DEX, are sensul foarte mare, imens, uriaş, colosal, foarte mult, având, aşadar, valoarea unui superlativ pentru mult. A spune enorm de mult ar însemna foarte mult de mult, ceea ce este un nonsens. Corect se va spune, de exemplu : Te admir enorm sau Te admir foarte mult (nu Te admir enorm de mult). În schimb, enorm, cu valoare adverbială, urmat de diverse adjective introduse prin prepoziţiade, formează structuri corecte. Exemplu : enorm de frumos (cu sensul extraordinar de frumos).

În mod similar, Te ador enorm este o exprimare pleonastică, deoarece a adora semnifica a iubi în cel mai înalt grad, fără limită, a venera, a diviniza etc. Prin urmare, asocierea unui asemenea verb cu enorm, care, ca superlativ, exprimă o caracteristică în cel mai înalt grad (ca şi verbul a adora) este un pleonasm. Variantele corecte sunt: Te ador sau Te iubesc foarte mult.

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie