Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – gips sau ghips/ipsos?

Substantivul din titlul articolului denumeşte un material frecvent utilizat şi, adeseori, am constatat ezitarea multor vorbitori în privinţa alegerii formei corecte – gips sau ghips. De altfel, şi la o simplă căutare pe internet se poate observa folosirea ambelor variante, mai mult, chiar într-un Dicţionar de termeni medicali am găsit forma greşită a cuvântului.

Limba romana_Trebuie ştiut că, deşi substantivul provine din germ. gips, fr. gyps (având ca etimon lat. gypsum), ceea ce ar putea justifica varianta gips, singura formă corectă, menţionată în DEX şi în DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române) este ghips.

Ghipsul (cu pluralul ghipsuri) este : 1. Sulfat natural hidratat de calciu, incolor sau divers colorat, cu aspect sticlos, sidefos ori mătăsos, cu duritate mică, având numeroase utilizări în industrie; Expr. A pune în ghips = a imobiliza un membru sau o parte a corpului (care prezintă o fractură sau o fisură) cu ajutorul unui pansament făcut din ghips (1). 2. Obiect sau ornament arhitectonic făcut din ghips (DEX). Pentru cei care sunt interesaţi de chimie sau care au cunoştinţe în domeniu, formula chimică a ghipsului este CaSO4 •  2 H2O (sulfat hidrat de calciu).

Ipsosul, în schimb, este: un praf alb obţinut prin deshidratarea totală sau parţială a ghipsului măcinat şi încălzit înCorect fierbătoare speciale, folosit ca liant. – din ngr. ghípsos (DEX). Prin urmare, este greşită folosirea substantivului ipsos ca sinonim pentru ghips.

Se va spune corect, de exemplu: A fost necesar să i se pună mâna în ghips, după accidentul suferit/Mulajul acesta este făcut din ghips/Decoraţiunile exterioare ale acestei clădiri sunt realizate din ghips/Am reparat fisura din peretele camerei cu ipsos etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + one =

39 − = 31

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie