Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – gips sau ghips/ipsos?

Substantivul din titlul articolului denumeşte un material frecvent utilizat şi, adeseori, am constatat ezitarea multor vorbitori în privinţa alegerii formei corecte – gips sau ghips. De altfel, şi la o simplă căutare pe internet se poate observa folosirea ambelor variante, mai mult, chiar într-un Dicţionar de termeni medicali am găsit forma greşită a cuvântului.

Limba romana_Trebuie ştiut că, deşi substantivul provine din germ. gips, fr. gyps (având ca etimon lat. gypsum), ceea ce ar putea justifica varianta gips, singura formă corectă, menţionată în DEX şi în DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române) este ghips.

Ghipsul (cu pluralul ghipsuri) este : 1. Sulfat natural hidratat de calciu, incolor sau divers colorat, cu aspect sticlos, sidefos ori mătăsos, cu duritate mică, având numeroase utilizări în industrie; Expr. A pune în ghips = a imobiliza un membru sau o parte a corpului (care prezintă o fractură sau o fisură) cu ajutorul unui pansament făcut din ghips (1). 2. Obiect sau ornament arhitectonic făcut din ghips (DEX). Pentru cei care sunt interesaţi de chimie sau care au cunoştinţe în domeniu, formula chimică a ghipsului este CaSO4 •  2 H2O (sulfat hidrat de calciu).

Ipsosul, în schimb, este: un praf alb obţinut prin deshidratarea totală sau parţială a ghipsului măcinat şi încălzit înCorect fierbătoare speciale, folosit ca liant. – din ngr. ghípsos (DEX). Prin urmare, este greşită folosirea substantivului ipsos ca sinonim pentru ghips.

Se va spune corect, de exemplu: A fost necesar să i se pună mâna în ghips, după accidentul suferit/Mulajul acesta este făcut din ghips/Decoraţiunile exterioare ale acestei clădiri sunt realizate din ghips/Am reparat fisura din peretele camerei cu ipsos etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

80 + = 81

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie