Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Aveţi o “marotă”?

Periodic, anumite cuvinte devin “vedete”, probabil printr-un fenomen de “contaminare” lingvistică. Sunt nelipsite din mass-media, prietenii le folosesc şi ei, nu mai ai scăpare, le auzi in cele mai diverse imprejurari, folosite corect sau gresit. Oricine ar trece în revistă articolele din presa de orice fel – politică, mondenă, chiar culturală – ar putea observa că aproape nimic nu mai exista fără… « marotă »: un anume partid este marota altui partid, un politician este marota altui politician, o societate comerciala este marota alteia, canadienii, ruşii, americanii etc. au şi ei marotele lor, există şi o marotă a « bipolarizarii », a « guvernării », a « suspendării », a « infrastructurii », a « provincialului frustrat » şi exemplele ar putea continua la nesfârşit.

Cuvântul marotă (din fr. marotte) înseamnă, conform DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), idee fixă, preocupare excesivă, obsedantă, pentru un anumit lucru, obiect al unei astfel de preocupări.

La origine, în limba franceză, termenul marotă (marotte) denumea figurina din vârful sceptrului
de care se folosea « nebunul » regelui
, un fel de simbol al nebuniei lui. În timp, sensul propriu al cuvântului s-a pierdut, rămânând numai cel figurat – obsesie, preocupare excesivă pentru ceva. În dicţionarele franţuzeşti, sinonime ale cuvântului marota sunt şihobby, pasiune, distracţie, pe care dicţionarele româneşti însă nu le consemnează în legătură cu marotă.
Cunoscând sensul termenului marotă, evident că nimeni nu ne poate interzice să îl folosim în contextele adecvate, dacă dorim acest lucru. Rămâne însă întrebarea : de ce cuvântul a devenit el însuşi o marotă a presei româneşti ? Să fie generată această situaţie de o anume percepţie a realităţii autohtone, dominată de prea multe persoane cu idei fixe/ obsesii/marote ?

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie