Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Aveţi o “marotă”?

Periodic, anumite cuvinte devin “vedete”, probabil printr-un fenomen de “contaminare” lingvistică. Sunt nelipsite din mass-media, prietenii le folosesc şi ei, nu mai ai scăpare, le auzi in cele mai diverse imprejurari, folosite corect sau gresit. Oricine ar trece în revistă articolele din presa de orice fel – politică, mondenă, chiar culturală – ar putea observa că aproape nimic nu mai exista fără… « marotă »: un anume partid este marota altui partid, un politician este marota altui politician, o societate comerciala este marota alteia, canadienii, ruşii, americanii etc. au şi ei marotele lor, există şi o marotă a « bipolarizarii », a « guvernării », a « suspendării », a « infrastructurii », a « provincialului frustrat » şi exemplele ar putea continua la nesfârşit.

Cuvântul marotă (din fr. marotte) înseamnă, conform DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), idee fixă, preocupare excesivă, obsedantă, pentru un anumit lucru, obiect al unei astfel de preocupări.

La origine, în limba franceză, termenul marotă (marotte) denumea figurina din vârful sceptrului
de care se folosea « nebunul » regelui
, un fel de simbol al nebuniei lui. În timp, sensul propriu al cuvântului s-a pierdut, rămânând numai cel figurat – obsesie, preocupare excesivă pentru ceva. În dicţionarele franţuzeşti, sinonime ale cuvântului marota sunt şihobby, pasiune, distracţie, pe care dicţionarele româneşti însă nu le consemnează în legătură cu marotă.
Cunoscând sensul termenului marotă, evident că nimeni nu ne poate interzice să îl folosim în contextele adecvate, dacă dorim acest lucru. Rămâne însă întrebarea : de ce cuvântul a devenit el însuşi o marotă a presei româneşti ? Să fie generată această situaţie de o anume percepţie a realităţii autohtone, dominată de prea multe persoane cu idei fixe/ obsesii/marote ?

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie