Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – ciocolăţi/ciocolate, îngheţăţi/îngheţate, sălăţi/salate/ cravăţi/cravate ?

Chiar dacă unora greşelile legate de pluralul unor substantive feminine, aşa cum sunt cele din titlul articolului, li se pot părea « exagerate », în uzul limbii, acestea sunt frecvente, chiar au proliferat. Faptul poate fi explicabil printr-o anume neglijentă în vorbire sau prin « contaminare » – dacă mulţi pronunţă într-un anume fel, forma aceea este preluată, fără ca cineva să îşi mai pună problema corectitudinii/incorectitudinii ei.

Cu atât mai mult cu cât este vorba de cuvinte uzuale, trebuie să ştim că singurele forme corecte de plural, în cazul acestor substantive sunt – ciocolate, îngheţate, salate, cravate.

Variantele greşite, în –ăţi, în loc de –ate, sunt învechite şi nu corespund normelor limbii române, potrivit cărora un a accentuat nu alternează decât foarte rar cu un ă. Dovadă că şi alte substantive feminine (cele mai multe) urmează regula cuvintelor din titlu : afinată – afinate (nu afinăţi), candidată – candidate, erată – erate, limonadă – limonade, prelată – prelate etc. Excepţiile sunt puţine : judecată – judecăţi, plată – plăţi etc.
De asemenea, formele corecte de genitiv – dativ, care se formează de la cele de plural (deci, inevitabil, cine greşeşte pluralul va greşi şi genitiv – dativul) sunt : ciocolatei, îngheţatei, salatei, cravatei. Mai exact, pentru a obţine forma de genitiv – dativ, se trece substantivul la plural şi se adăugă desinenţa (terminaţia specifică –i). Exemple : Gustul ciocolatei/ salatei/ îngheţatei este exact cum mi-am dorit/ Culoarea cravatei este cam stridentă etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie