Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum se spune corect: agheasmă sau agheazmă?

 

Oamenii denumesc apa sfinţită în mai multe moduri: agheazmă, agheasmă, aghiazmă sau aghiasmă. Totuşi cum este corect?

Conform wikipedia.org, termenul acesta provine ori din limba slavonă  (sl. agiazma), ori din neogreacă (ngr. Αγιασμα – agiásma). Potrivit Doom 2, în zilele noastre denumirea corectă este agheasmă.

Apei sfinţite i se spunea pe vremuri şi astfel:  aiasmă, aĭazmă, iasmă. Toate aceste forme sunt considerate neliterare.

Potrivit Dicţionarului explicativ al Limbii Române, acest cuvânt are mai multe semnificaţii:

 • apă sfinţită de către preot
 • rachiu

De câte feluri este agheasma

 1. Agheasma mare se traduce prin slujba de sfinţire a apei de Bobotează;
 2. Agheasma mică (sfeştania) înseamnă slujba de sfinţire a apei care se ţine la începutul lunii calendaristice sau în alte perioade ale anului.

Conform destepti.ro, apa sfinţită se păstrează într-un vas liturgic de metal. Acest vas poartă denumirea de agheasmatar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − 3 =

40 − 36 =

Editorial
 • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

  “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

 • Pastila de gramatică

  Pastila de gramatică

  Cum este corect – “medicul m-a consultat”/ “am consultat medicul”/ …
Corespondenta la redactie