Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect “a-şi aduce aportul”?

A-şi aduce aportul este o structură care, în limbajul curent, poate fi auzită/citită cu o frecvenţă exasperantă. Nu este numai un cliseu lingvistic suparator, este si o greseala de exprimare. Iată câteva exemple luate la întâmplare de pe internet: “muzica militară profesionistă şi-a adus aportul la reuşita activităţii” (răsunetul.ro), “Şi a trecut, şi a făcut armata noastră minuni de vitejie, de eroism… am fi pornit la război şi am fi adus aportul nostru aliaţilor cu o armată nepregătită” (books.google.ro) – această frază aparţine, din nefericire, chiar unui istoric cunoscut, autor de cărţi – sau “un aviator român şi-a adus aportul, prin jertfa sa, la victoria armatei române… (once.ro) etc.

Probabil că şi în cazul proliferarii expresiei a-şi aduce aportul este vorba de un fenomen de “contaminare”, mulţi vorbitori de limba română utilizând-o doar pentru faptul că pare de “bonton”, fără a-şi mai pune problema corectitudinii.

Este uşor de constatat, chiar şi fără consultarea unui dicţionar, că aport – un împrumut din limba franceză (fr. apport < apporter = a aduce) – înseamnă contribuție materială, intelectuală, morală etc. adusă de cineva într-o acțiune comună (DEX).
Prin urmare, a-şi aduce aportul este o exprimare pleonastică (pleonasmul fiind o eroare de exprimare constând în folosirea alăturată a unor cuvinte, expresii, propoziții etc. care repetă în mod inutil aceeași idee). În limba română, există diverse posibilităţi de a evita un astfel de pleonasm – a aduce aduce contributia – care este absurd ca structură logică si lingvistică. Se poate spune corect, de exemplu: Cercetările ştiinţifice au contribuit la dezvoltarea acestui domeniu/Contribuţia ta la reuşita acestei activităţi a fost remarcabilă/Aportul său la creşterea veniturilor acestei instituţii nu poate fi ignorat etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie