Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corectă structura “mă disperă (cineva/ceva)”?

Structura menţionată în titlu – “mă disperă (cineva/ceva)” – o putem auzi/citi în cele mai diverse contexte, inclusiv în mass-media., cu o frecventă exasperantă. Iată câteva exemple luate, la întâmplare, de pe internet: “Am o problemă cu boxele care mă disperă” (tpu.ro), “Mă disperă meciurile de ranked” (forums.eune.leagueflegends.com), “Mă disperă cei de la KRUK”(avocatnet.ro) etc.

Verbul a dispera, care are sensul a-și pierde orice speranță, a deznădăjdui, este intranzitiv, adică nu poate fi construit cu un complement direct, deoarece acţiunea lui nu se exercită în mod nemijlocit asupra unui obiect. Prin urmare, nu se poate spune: cineva/ceva mă disperă/ te disperă etc. (structuri în care pronumele mă, te au funcţia de complemente directe). În astfel de cazuri, mai rare, în care a dispera are înţelesul de a face pe cineva să-și piardă răbdarea/a exaspera, corect este să se spună: Cineva/ceva mă face să disper.

La indicativ prezent, verbul a dispera se conjuga astfel: eu disper, tu disperi, el/ea disperă, noi disperăm, voi disperaţi, ei/ele disperă.

De asemenea, trebuie ştiut că forma corectă este a dispera (cu -i-, ca şi în cazul substantivului corespunzător disperare), nu a despera/desperare/desperaţie, care sunt forme învechite.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie