Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect “cel mai celebru”?

Unele structuri lingvistice sunt atât de des utilizate, aproape inerţial, încât cei mai mulţi vorbitori de limba română nici nu îşi mai pun problema dacă sunt sau nu corecte. Mai mult, adjectivul celebru pare a se bucura de o atenţie deosebită în mass-media dominată de topuri, ierarhii de tot felul, de la cel mai celebru artist, cea mai celebră cântăreaţă, cel mai celebru sportiv, până la cel mai celebru restaurant, cel mai celebru muzeu, cele mai celebre picturi etc.
Nu este nevoie să fii un foarte bun cunoscător al normelor limbii române, pentru a “simţi” măcar faptul că unele adjective nu suportă grad de comparaţie, fie pentru că, la origine, sunt vechi comparative sau superlative, precum superior, inferior, major, ultim, suprem etc., fie pentru că, prin sensul lor, nu pot fi supuse unei comparaţii – mort, viu, veşnic, perfect, complet, desăvârşit etc.

Adjectivul celebru (din fr. celebre, lat. celebris) înseamnă renumit, vestit, ilustru, faimos, arhicunoscut, strălucit (DEX). Prin urmare, sensul acestui adjectiv nu permite utilizarea la gradul superlativ (cel mai celebru), intelesul acestuia exprimând tocmai o calitate in gradul cel mai inalt. Se poate spune că X este un artist/cântăreţ/sportiv celebru (nu cel mai celebru) sau că un anume muzeu este celebru, o pictură este celebră etc. Iar dacă se intenţionează punerea în evidenţă a unei anumite ierarhii, atunci există diverse alte posibilităţi de a exprima un astfel de aspect: X este cel mai cunoscut artist, Y este cel mai cunoscut sportiv al tuturor timpurilor etc.
Până când lingviştii vor constata că uzul limbii a fost mai puternic şi vor consemna în dicţionare că adjectivul celebru se poate utiliza la superlativ, este bine să respectăm regula actuală.
Mai trebuie precizat, de asemenea, ca forma de plural, masculin, nearticulat se scrie cu un -i (artişti celebri), iar forma de plural, masculin articulat, cu doi -i (de exemplu, Celebrii artişti premiaţi sunt din România).

Sursa

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea expresiei “Patul lui Procust” În cultura română, …
Corespondenta la redactie