Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

“La fel ca şi” – este corectă această structură lingvistică?

“La fel ca şi” este o structură lingvistică, pe care o putem auzi/citi frecvent, în cele mai diverse contexte de comunicare. Dacă suntem atenţi la limbajul celor din jurul nostru, vom constata prezenţa acestei structuri în exprimări de felul: “Nu ştiu nimic, la fel ca şi tine!”, “Am nevoie de încurajări, la fel ca şi tine!”, “La fel ca şi până acum, vom pleca în vacanţă!” etc.

Presa on line oferă, de asemenea nenumărate exemple: “La fel ca şi Bulgaria, România se confruntă cu...”, “Apoi, la fel ca și acum, autoritățile medicale au cerut purtarea măștilor”, etc.

“La fel ca şi” este un pleonasm, adică o greşeală de exprimare rezultată din asocierea a doi termeni/două structuri cu acelaşi sens. În exemplele menţionate anterior, “ca şi” are acelaşi înţeles cu locuţiunea “la fel ca”. Prin urmare, se va spune corect: “Nu ştiu nimic, la fel ca tine!”/ “Nu ştiu nimic, ca şi tine” sau “Ca şi până acum, vom pleca în vacanţă”/”La fel ca până acum, vom pleca în vacanţă!”, “La fel ca Bulgaria, România se confruntă cu…” sau “Ca şi Bulgaria, România …” etc.

Pleonastice sunt şi formulări precum: “în acelaşi mod ca şi” sau “tot la fel” (o suprapunere între “tot aşa” şi “la fel”, care înseamnă acelaşi lucru).

Proliferarea lui “ca şi”, în construcţii incorecte, are legătură, de multe ori, şi cu încercarea unor vorbitori de a evita o cacofonie: ”Ca şi coleg, te sfătuiesc să fii mai atent!”. Astfel de structuri sunt, evident, incorecte, chiar aberante semantic. Formularea corectă, în acest caz, este: “În calitate de coleg, te sfătuiesc să...”.

Pentru situaţiile în care apar cacofonii (şi nu se încalcă regulile logicii şi cele gramaticale), există alte soluţii pentru a evita sonorităţile neplăcute – substituţia prin sinonime, modificarea ordinii cuvintelor, introducerea unor cuvinte care nu schimbă sensul enunţului şi nici nu creează pleonasme, modificări flexionare ale cuvintelor etc.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie