Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce este “Ovidenia”/”Vovidenia”?

“Ovidenia”/”Vovidenia” este un cuvânt de origine slavă – sl. vŭvedenie (în limba rusă, vývedenie, cu sensul Citindintrare”) – care denumeşte, în limbajul popular, sărbătoarea religioasă Intrarea Maicii Domnului în Biserică (21 noiembrie). Aşadar, înţelesul asociat termenului popular Ovidenie/Vovidenie (în limba veche – Văvădenie) este „ceea ce se face văzută”. Potrivit tradiţiei, Ovidenia/Vovidenia aminteşte de ziua în care Sfinţii Ioachim şi Ana au dus-o pe Maria, fiica lor, cea hărăzită lui Dumnezeu, pe când avea numai trei ani, la templul din Ierusalim, unde va rămâne până la varsta de 15 ani. Aceste momente din viaţa Fecioarei Maria nu sunt consemnate în Evanghelii, nici în Noul Testament, ci în texte apocrife (nerecunoscute ca fiind canonice, deoarece nu li se cunoaşte autorul, au o origine Intrarea Macii Domnului in Bisericaindoielnică). Deşi sărbătoarea a existat înainte de secolul al VI-lea, cel care a confirmat-o oficial si a celebrat-o pentru prima dată, în 1374, la Avignon, a fost papa Grigorie al XI-lea.
De Ovidenie, se spune că „se deschid cerurile”, se obişnuieşte ca peste noapte să se ţină lumânări aprinse, fiind şi o sărbătoare a Luminii, şi se pun în apă crenguţe de măr (crenguţele Sfântului Nicolae), care pot înflori până la Anul Nou şi pot fi folosite ca sorcove, simboluri ale unui nou început.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen − 17 =

− 1 = 1

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corect “cel mai celebru”? Unele structuri lingvistice sunt atât …
Corespondenta la redactie