Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce este “Ovidenia”/”Vovidenia”?

“Ovidenia”/”Vovidenia” este un cuvânt de origine slavă – sl. vŭvedenie (în limba rusă, vývedenie, cu sensul Citindintrare”) – care denumeşte, în limbajul popular, sărbătoarea religioasă Intrarea Maicii Domnului în Biserică (21 noiembrie). Aşadar, înţelesul asociat termenului popular Ovidenie/Vovidenie (în limba veche – Văvădenie) este „ceea ce se face văzută”. Potrivit tradiţiei, Ovidenia/Vovidenia aminteşte de ziua în care Sfinţii Ioachim şi Ana au dus-o pe Maria, fiica lor, cea hărăzită lui Dumnezeu, pe când avea numai trei ani, la templul din Ierusalim, unde va rămâne până la varsta de 15 ani. Aceste momente din viaţa Fecioarei Maria nu sunt consemnate în Evanghelii, nici în Noul Testament, ci în texte apocrife (nerecunoscute ca fiind canonice, deoarece nu li se cunoaşte autorul, au o origine Intrarea Macii Domnului in Bisericaindoielnică). Deşi sărbătoarea a existat înainte de secolul al VI-lea, cel care a confirmat-o oficial si a celebrat-o pentru prima dată, în 1374, la Avignon, a fost papa Grigorie al XI-lea.
De Ovidenie, se spune că „se deschid cerurile”, se obişnuieşte ca peste noapte să se ţină lumânări aprinse, fiind şi o sărbătoare a Luminii, şi se pun în apă crenguţe de măr (crenguţele Sfântului Nicolae), care pot înflori până la Anul Nou şi pot fi folosite ca sorcove, simboluri ale unui nou început.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

8 + 1 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie