Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Petru Rogojan – masterand la o universitate din Elveţia la 12 ani

La vârsta la care copiii încă se joacă şi de abia încep să-şi descopere interesele, un băiețel devine profesionist în IT. Petru Rogojan a reuşit de la o vârstă fragedă să îşi dezvolte capacităţile excepţionale şi să devină un web designer şi programator talentat şi recunoscut la nivel universitar.
Recent, băiatul a primit recunoaştere în cadrul Premiilor de excelenţă Rotary Club Sibiu. Odată cu o diplomă de excelenţă, micul programator a primit şi un premiu care îi va uşura dezvoltarea profesională, premiu la care au contribuit şi şefii unor mari companii IT: un laptop de ultimă generaţie şi o sumă care îi permite continuarea modului de curs pentru experţi web.

Povestea copilului ce a cucerit lumea IT merită a fi cunoscută. Petru Rogojan a fost un copil pasionat dintotdeauna de computere, în special de jocuri PC. Pasiune care nu i-a dăunat deloc: la 10 ani, în urmă cu doi ani, băiatul îşi exprimă dorinţa de a urma cursuri specializate de web design. Mama sa insistă să fie acceptat şi în final el este înscris la un curs dedicat adulţilor din cadrul Asociaţiei Swiss Webacademy (o asociaţie profesională care oferă cursuri avansate colaborând cu câteva instituţii din Elveţia). Condiţiile erau clare: băiatul trebuia însoţit de către un adult la cursuri şi în cazul în care nu ţinea pasul, trebuia să renunţe la modul. După mai puțin de un an, Petru a devenit unul dintre cei mai bun webdesigneri din grupa lui.

Petru-Rogojan
Nu numai că Petru a ţinut pasul cu colegii săi de curs, însă a terminat primul an în fruntea clasei cu un proiect admirabil, un nou site pentru Palatul Copiilor din Sibiu, site adoptat de instituţie. Anul al doilea, băiatul a început cursuri de programare specializate şi a ajuns încă o dată în fruntea clasei, cu un site inovator pentru Colegiul Naţional Brukenthal Sibiu (devenit site oficial). Atât colegii săi, cât şi profesorii au fost uimiţi de logica, dar şi de imaginaţia băiatului. A dovedit la fel de multe abilităţi IT ca şi colegii adulţi, ba chiar i-a depăşit prin inovaţie. Poate că acesta este secretul excelenţei: o minte logică şi capabilă, o imaginaţie de copil şi o voinţă de fier.

Astfel, Petru Rogojan a ajuns la vârsta de doar 12 ani cel mai tânăr posesor al unui certificat care echivalează cu modulul de masterat IT de la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Vest Elveţia în Neuchatel. La această vârstă fragedă, el este printre cei cinci programatori admişi la modulul de web expert. Când va finaliza acest modul expert, va avea o calificare egală cu o diplomă master recunoscută în toată lumea. Astfel, Petru Rogojan s-a înscris în grupa de adulți pentru specializarea de Web Designer, cu miza obținerii unui atestat achivalent cu 30 de credite ECTS, de la Universitatea Elvețiană de Științe Aplicate Vest-Elveția din Neuchâtel/Saint-Imier (HES-SO, HE-ARC Haute Ecole d’Ingénieurs).
În afară de admiraţie, există ca întotdeauna şi critici: trebuie un copil de doar 12 ani supus unor astfel de presiuni? Este bine ca un copil să facă o muncă de adult? Unii protestează că mama băiatului l-a presat să urmeze această cale şi că băiatul nu se bucură de copilăria sa. Şi totuşi, oricine îl aude vorbind poate vedea pasiunea băiatului: pentru el, munca sa nu este istovitoare, i se pare naturală şi interesantă. Acesta este încă un secret al excelenţei: pasiunea pentru munca ta.
În afară de aprecierile Directorului Colegiului, cea mai emoţionantă mărturisire a fost scrisă de Max Klaus, fondator și director adjunct al Serviciul Federal Elvețian de cooperare public-privat în domeniul criminalității informatice: “Ca și fost web designer independent, înainte de a mă alătura Confederației Elvețiene, consider că mă pot pronunța în privința muncii lui Petru. Și pot spune că, în mod deosebit site-ul web al Colegiului Brukenthal este foarte bine structurat. Nici nu am avut idee că un băiat de 11 ani poate crea un astfel de site web”.
Petru are șanse ca în luna iulie, la examinare, să devină – la doar 13 ani – cel mai tânăr european deținător al unei formari echivalente unui Masterat Universitar complet, recunoscut în toată lumea.

În orice caz, tânărul masterand Petru Rogojan îşi are viitorul asigurat şi probabil va uimi în continuare lumea cu abilităţile sale, ce nu sunt cu nimic mai prejos decât cele ale unui specialist IT mai experimentat.

Surse centrale, turnulsfatului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

53 + = 54

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie