Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ampersand (&) – originea şi semnificaţia simbolului

Ampersand (&) este denumirea dată celebrului semn grafic &, cu sensul “şi”, prezent astăzi pe tastatura tuturor computerelor şi a atâtor altor device-uri, precum şi pe diferite mărci, firme, produse care sunt formate din două nume/ cuvinte etc. În pofida popularităţii sale, originea acestui simbol este mai puţin cunoscută.

Ampersand este un cuvânt din limba engleză, preluat ca atare şi în limba română, ca împrumut neologic. Italienii îi spun “e comerciale”, germanii, “Et-Zeichen”, francezii “esperluette”/ “perluette”. În dicţionarul englez, termenul a apărut în 1837 şi a făcut parte din alfabetul anglo-saxon, până la începutul secolului al XX-lea. În acest alfabet se afla pe ultimul loc, după X, Y, Z, figurând ca “and per se and”, adică “şi în sine şi”, contracţia structurii “and per se and” dând naştere cuvântului “ampersand”.
Deşi oficializat de englezi, istoria semnului ampersand (&) este cu mult mai vecheSemnul ampersand a fost creat în secolul I i.Hr., de către Tiro, sclavul şi secretarul lui Cicero, filosof, scriitor, orator, politician, jurist roman, din perioada de sfârşit a Republicii Romane. Devenit liber, Tiro a continuat să transcrie textele lui Cicero şi, începând cu anul 65 i.Hr., a dezvoltat un sistem de abrevieri (de stenografiere), pentru o scriere mai rapidă, sistem cunoscut sub numele de “Note tironiene”.
În tipografia contemporană, simbolul & a fost păstrat şi chiar dacă a fost stilizat treptat (în 1992, de pildă, Robert Slimbach, pentru Adobe, a creat o colecție de 58 de tipuri de ampersand), totuşi este evident că reproduce combinaţia formelor de bază, “e” şi “t”. Au apărut şi nenumărate variante artistice, pentru publicaţii de artă şi design, pentru lumea modei şi, în general, pentru orice domeniu. În scrierea de mână, ampersand se poate scrie ca un epsilon Ɛ sau un 3 inversat, peste care se suprapune o linie verticală.

Sursa

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie