Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “costum de haine” sau “costum”?

Structura lingvistică din titlul articolului – costum de haine – este atât de înrădăcinată în limbajul comun, încât cei Citindmai mulţi vorbitori de limba română nici nu mai realizează că este vorba, de fapt, de un pleonasm (greşeală constând în utilizarea alăturată a două cuvinte, expresii, propoziţii, care exprimă, inutil, aceeaşi idee).
Substantivul costum (din fr. costume) înseamnă, potrivit DEX: 1. Ansamblu de piese vestimentare (sacou şi pantaloni sau sacou şi fustă) pentru bărbaţi sau pentru femei. 2. (Cu determinări) Fel de îmbrăcăminte la anumite ocazii. 3. (Cu determinări) Fel de îmbrăcăminte caracteristică unui popor, unei regiuni, unei epoci etc.; port.

Costum-damaA folosi sintagma costum de haine este ca şi când am spune îmbrăcăminte de haine, ceea ce este un nonsens.
Desigur, se pot folosi, când este cazul, anumite determinări, pe langa substantivul costum, pentru a dezambiguiza sensul, de felul: costum tradiţional, costum popular, costum naţional, costum de ceremonie, costum bărbătesc, costum de damă, costum business, costum de epoca etc.
Aşadar, vom spune corect, de exemplu: Am cumpărat un costum pe care să îl port la petrecerea de sfârşit de an/Costumele de damă sunt la fel de scumpe ca cele bărbăteşti etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten − 7 =

5 + 1 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie