Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – « pireu », « pire » sau « piure »?

Owl-readingEste atât de cunoscut preparatul culinar cu aspect de pastă, obţinut din legume sau din fructe fierte (ori crude), folosit de obicei ca garnitură (DEX), încât, vrând-nevrând, îl pronunţăm frecvent, în contextele de comunicare cotidiene, acasă sau când luăm masa în oraş. Dacă suntem atenţi, vom constata că variantele din titlul articolului – pireu, pire, piure – sunt folosite cam în proporţie egală şi, probabil, mulţi ezită când este vorba de alegerea uneia sau alteia dintre forme.Piure_de_cartofi

Potrivit DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), singura variantă corectă a acestui substantiv este piure, limba romana împrumutându-l din franceza (fr. puree), în forma în care se pronunţă în limba de provenienţa. Pireu şi pire sunt variante neliterare, incorecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × 4 =

9 + 1 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie