Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – « pireu », « pire » sau « piure »?

Owl-readingEste atât de cunoscut preparatul culinar cu aspect de pastă, obţinut din legume sau din fructe fierte (ori crude), folosit de obicei ca garnitură (DEX), încât, vrând-nevrând, îl pronunţăm frecvent, în contextele de comunicare cotidiene, acasă sau când luăm masa în oraş. Dacă suntem atenţi, vom constata că variantele din titlul articolului – pireu, pire, piure – sunt folosite cam în proporţie egală şi, probabil, mulţi ezită când este vorba de alegerea uneia sau alteia dintre forme.Piure_de_cartofi

Potrivit DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), singura variantă corectă a acestui substantiv este piure, limba romana împrumutându-l din franceza (fr. puree), în forma în care se pronunţă în limba de provenienţa. Pireu şi pire sunt variante neliterare, incorecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

25 − = 24

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie