Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – De gustibus non est « discutandum » sau « disputandum »?

Clown lit INu vom pune în discuţie valabilitatea – destul de controversată – a expresiei latineşti din titlul articolului – Gusturile nu se discută – atribuită fie lui lui Cicero, fie lui Seneca, şi care a devenit foarte populară în timp. A apela la această expresie, în diverse împrejurări, este un mod de a sublinia libertatea de a avea preferinţe (de orice fel) sau inutilitatea argumentării lor.
Problema constă în faptul că, din dorinţa de a epata, mulţi o folosesc (în varianta latinească) citând-o greşit – De gustibus non est discutandum – probabil prin contaminare cu forma românească a verbului a discuta (nu se discută). Singura variantă corectă, în latină, este : De gustibus non est disputandum. În secolul al XIX-lea, francezii au « dezvoltat-o », utilizând-o în varianta De gustibus et coloribus non est Gustibusdisputandum (Gusturile si culorile nu se discuta). Se mai poate folosi, de asemenea, prescurtat – De gustibus (gustul) – subînţelegându-se că orice altceva de poate pune în discuţie, cu excepţia preferinţelor personale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

27 − 19 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie