Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – De gustibus non est « discutandum » sau « disputandum »?

Clown lit INu vom pune în discuţie valabilitatea – destul de controversată – a expresiei latineşti din titlul articolului – Gusturile nu se discută – atribuită fie lui lui Cicero, fie lui Seneca, şi care a devenit foarte populară în timp. A apela la această expresie, în diverse împrejurări, este un mod de a sublinia libertatea de a avea preferinţe (de orice fel) sau inutilitatea argumentării lor.
Problema constă în faptul că, din dorinţa de a epata, mulţi o folosesc (în varianta latinească) citând-o greşit – De gustibus non est discutandum – probabil prin contaminare cu forma românească a verbului a discuta (nu se discută). Singura variantă corectă, în latină, este : De gustibus non est disputandum. În secolul al XIX-lea, francezii au « dezvoltat-o », utilizând-o în varianta De gustibus et coloribus non est Gustibusdisputandum (Gusturile si culorile nu se discuta). Se mai poate folosi, de asemenea, prescurtat – De gustibus (gustul) – subînţelegându-se că orice altceva de poate pune în discuţie, cu excepţia preferinţelor personale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × four =

− 3 = 5

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corect “cel mai celebru”? Unele structuri lingvistice sunt atât …
Corespondenta la redactie