Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – cifră sau număr?

În limbajul curent, mulţi vorbitori de limba română folosesc substantivele din titlul articolului – cifră, număr – ca sinonime, ceea ce nu este corect.

Conform DEX, cifră înseamnă: 1. Simbol grafic (care reprezintă unul dintre numerele de la zero pana la nouă) Numerologie_01folosit pentru scrierea numerelor; (impr.) număr 2. Volum, sumă, cantitate reprezentată prin cifre (1); Compus: cifră-record = cea mai mare cifră la o anumită dată, inr-un anumit moment; Impozit pe cifra de afaceri = impozit aplicat proporțional cu mărimea, cu valoarea afacerilor; Cifră de afaceri = veniturile rezultate din livrările de bunuri, executarea de lucrări, prestările de servicii și alte venituri din exploatare; 3. Număr care indică valoarea unei mărimi caracteristice a unei substanțe, a unui fenomen (ex.Cifră de saponificare); Din it. cifra, lat. Cifra. Cf. fr. chiffre.

Sensul substantivului număr este: I. 1.Cantitate de elemente de același fel care intră într-o înșiruire, cantitate care arată de câte ori o mărime se cuprinde în alta de aceeași natură; ceea ce reprezintă rezultatul unei măsurări; semn grafic sau grup de semne grafice care indică o asemenea cantitate, un asemenea rezultat 2. Cifră sau succesiune de cifre servind ia identificarea unui obiect dintr-o mulțime de obiecte sau de clase de obiecte organizate intr-un anumit fel, ca indice de mărime, de valoare etc.; p. ext. obiect care corespunde acestei cifre ori succesiunii de cifre, care poartă pe el o asemenea indicație (din lat. numerus).

Aşadar, cu ajutorul cifrelor, se scriu numerele. De exemplu, numărul 2015 este alcătuit din cifrele 2, 0, 1 şi 5.Listening

În privinţa originii cuvântului cifră, etimonul îndepărtat este sanscritul sifr, (de fapt, sunya devenit as-sifr/sifr), care înseamna loc gol/vid şi care era folosit, la inceputuri, pentru a-l denumi pe zero şi, prin extensie, toate celelalte cifre, până la 9, având în vedere că cifrele au fost inventate in India (indienii le foloseau deja prin secolul al VI-lea), de unde le-au preluat arabii, în secolul al IX-lea, iar de la arabi le-au luat şi europenii, aproximativ în secolul al XII-lea. Cuvântul sifr a pătruns şi în latină, devenind cifra, care a fost preluat de limbile italiană şi franceză (limbi romanice), de unde l-am împrumutat şi noi, în limba română.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

70 − = 61

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie