Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – repaos sau repaus, adaus sau adaos?

CitimCuvintele din titlul articolului – repaos/repaus, adaus/adaos – apar frecvent, în vorbirea curentă, în variante incorecte. Mai mult, mass-media, care ar trebui să fie un reper în privinţa corectitudinii limbii române, abundă în forme gresite. Iata cateva exemple luate la intamplare de pe internet: “Preşedintei Argentinei i s-a prescris o lună de repaos” (stirileprotv.ro), “Echipament cal în repaos” (decathlon.ro), “repaos la pat”(desprecopii.com), chiar şi pe un site care publică poezie (poezie.ro) ne întâmpină titlul unor texte, precum – “Repaos”, “Poezie – specula sau adaus comercial?” etc. Este posibil ca astfel de greşeli să fie generate de structura fonetică apropiată a cuvintelor (mai exact, a terminațiilor – aus, -aos) menţionate sau de fenomenul “contaminării” de la un vorbitor la altul, deşi, în cazul unor ezitări, cel mai simplu şi firesc gest este consultarea unui dicţionar.

Prin urmare, formele corecte sunt: repaus (din lat. repausum), cu sensul: stare în care orice funcţie sau activitate Readingeste temporar întreruptă şi care are rolul de a reface capacitatea de muncă a organismului; odihnă, inactivitate; suspendare temporară a unei activităţi, având rolul de a restabili capacitatea de muncă a unui organ sau a întregului organism (DEX), şi adaos (din varianta colocvială ・adaoge・a verbului a adăuga), cu înţelesul: ceea ce se adăugă la ceva, supliment, completare.

În legătură cu flexiunea acestor substantive – repaus, adaos – trebuie precizat că formele corecte de plural sunt: repausuri, adaosuri, iar cele de genitiv-dativ, articulate cu articol hotărât, singular şi plural, sunt: repausului, repausurilor, respectiv adaosului, adaosurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × five =

8 + 1 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

Corespondenta la redactie