Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect: “fete ale dracului de frumoase” sau “fete al dracului de frumoase
Expresia “al dracului” este o locuţiune adverbială invariabilă (nu-şi schimbă forma în funcţie de gen sau număr), limba corectadefinind gradul superlativ absolut al adjectivului “frumoase”. Construcţia “al dracului”, potrivit dicţionarelor, are sensuri oarecum opuse, însemnând a) ceva extrem de rău, păcătos, crud, plin de păcate b) incomod, dificil c) peste măsura de…, grozav d) poznaş, isteţ, vioi, energic, descurcăreţ, răzbătător (DEX, 1998).

Indiferent de context, expresia “al dracului” – ce poate avea din punct de vedere morfologic valoare de locuţiune adjectivală sau adverbială – rămâne invariabilă, adică nu-şi schimbă forma în funcţie de substantivul pe care îl determină. DEX-dictionarul-explicativ-al-limbii-romane-univers-enciclopedic-Academia-RomanaAşadar, vom spune şi scrie corect: “femeie/femei al dracului” (nu a/ale dracului) adica rea (rele), vicleană (viclene), pacatoasă (e) sau “femeie/femei al dracului de frumoasa(e)”, adică “grozav de frumoasă (e)”.
În concluzie, în exemplul din titlu, doar a două variantă este corectă: “Fete al dracului de frumoase”.
Sursa: on line
              Monica Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 + 5 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie