Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce înseamnă şi care este originea expresiei “O, tempora! O, mores!”

O, tempora! O, mores! este o expresie în limba latină, însemnând “O, timpuri! O, moravuri!”. Originea acestui adagiu se afla în opera Catilinaires, aparţinând lui Cicero – om de stat şi scriitor O tempora o moresroman, din secolul I i.Hr. Scrirea, cunoscută sub titlul Catilinaires, cuprinde o serie de patru discursuri celebre rostite de Cicero, în anul 63 i.Hr., pe vremea când era consul, discursuri concepute cu scopul de a-l ataca pe Catilina, politician cunoscut, mai ales, pentru conspiraţiile sale împotriva Senatului roman.

Expresia apare, într-o formă identică – O, tempora! O, mores! – şi într-o altă scriere a lui Cicero, în Verrine, referindu-se la lăcomia unui pretor al Siciliei – Verres – care distrusese o serie de monumente, pentru a le lua podoabele, multe din aur, strângând, în felul acesta, o avere uriaşă.

Carte peste carteDe atunci, expresia a rămas în conştiinţa publică şi se foloseşte şi astăzi, pentru a se exprima revolta faţă de gradul de decădere a unei societăţi, faţă de moravurile individuale şi colective.

Deşi au trecut atâtea secole de la vremea lui Cicero, se pare că expresia O, tempora! O, mores! nu şi-a pierdut actualitatea, societatea contemporană oferind, adeseori, motive de revoltă, din pricina ignorării, încălcării, cu bună ştiinţă, a valorilor, principiilor care ar trebui să guverneze lumea în care trăim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − 15 =

+ 77 = 82

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie