Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Ce înseamnă şi care este originea expresiei “O, tempora! O, mores!”

O, tempora! O, mores! este o expresie în limba latină, însemnând “O, timpuri! O, moravuri!”. Originea acestui adagiu se afla în opera Catilinaires, aparţinând lui Cicero – om de stat şi scriitor O tempora o moresroman, din secolul I i.Hr. Scrirea, cunoscută sub titlul Catilinaires, cuprinde o serie de patru discursuri celebre rostite de Cicero, în anul 63 i.Hr., pe vremea când era consul, discursuri concepute cu scopul de a-l ataca pe Catilina, politician cunoscut, mai ales, pentru conspiraţiile sale împotriva Senatului roman.

Expresia apare, într-o formă identică – O, tempora! O, mores! – şi într-o altă scriere a lui Cicero, în Verrine, referindu-se la lăcomia unui pretor al Siciliei – Verres – care distrusese o serie de monumente, pentru a le lua podoabele, multe din aur, strângând, în felul acesta, o avere uriaşă.

Carte peste carteDe atunci, expresia a rămas în conştiinţa publică şi se foloseşte şi astăzi, pentru a se exprima revolta faţă de gradul de decădere a unei societăţi, faţă de moravurile individuale şi colective.

Deşi au trecut atâtea secole de la vremea lui Cicero, se pare că expresia O, tempora! O, mores! nu şi-a pierdut actualitatea, societatea contemporană oferind, adeseori, motive de revoltă, din pricina ignorării, încălcării, cu bună ştiinţă, a valorilor, principiilor care ar trebui să guverneze lumea în care trăim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 1 = 2

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie