Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “vopsitul ouălelor” sau “vopsitul ouălor” (de Paşte)?

Oul roşu de Paşte este un simbol încărcat de semnificaţii impuse şi conservate de tradiţie. Potrivit legendelor creştine, PasteMaica Domnului, venită să îşi plângă fiul răstignit, a lăsat un coş cu ouă lângă cruce, acestea înroşindu-se de la sângele din rănile lui Iisus. De atunci, acest gest – al înroşirii ouălor de Paşte – repetat an de an, este parte a ceremonialului de pregătire a Sărbătorii Învierii Domnului, prin care refacem şi retrăim timpul mitic al începuturilor creştine. Pe de altă parte, oul este, în multe culturi, din timpuri mult mai vechi decât creştinismul, simbol al renaşterii, al repetiţiei şi înnoirii.

Din punct de vedere strict gramatical, substantivul ou are o flexiune (totalitatea schimbărilor pe care le suferă forma unui cuvânt pentru a exprima diferite raporturi gramaticale) atipică, ceea ce generează, în limbajul curent, unele greşeli în folosirea formelor de plural.

Destept sau inteligentAsadar, singurele forme corecte de plural ale substantivului ou sunt: la nominativ (plural articulat) – ouăle (nu ouălele), iar la genitiv – dativ, ouălor (nu ouălelor).

Vom spune, de exemplu: Înroşitul ouălor de Paşte este un obicei respectat de toată lumea/Culoarea ouălor este foarte frumoasă etc. În felul acesta, putem fi siguri că nu impietam cu nimic sărbătoarea, nici măcar cu o greşeală de exprimare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − fifteen =

+ 21 = 26

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie