Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum este corect – “vopsitul ouălelor” sau “vopsitul ouălor” (de Paşte)?

Oul roşu de Paşte este un simbol încărcat de semnificaţii impuse şi conservate de tradiţie. Potrivit legendelor creştine, PasteMaica Domnului, venită să îşi plângă fiul răstignit, a lăsat un coş cu ouă lângă cruce, acestea înroşindu-se de la sângele din rănile lui Iisus. De atunci, acest gest – al înroşirii ouălor de Paşte – repetat an de an, este parte a ceremonialului de pregătire a Sărbătorii Învierii Domnului, prin care refacem şi retrăim timpul mitic al începuturilor creştine. Pe de altă parte, oul este, în multe culturi, din timpuri mult mai vechi decât creştinismul, simbol al renaşterii, al repetiţiei şi înnoirii.

Din punct de vedere strict gramatical, substantivul ou are o flexiune (totalitatea schimbărilor pe care le suferă forma unui cuvânt pentru a exprima diferite raporturi gramaticale) atipică, ceea ce generează, în limbajul curent, unele greşeli în folosirea formelor de plural.

Destept sau inteligentAsadar, singurele forme corecte de plural ale substantivului ou sunt: la nominativ (plural articulat) – ouăle (nu ouălele), iar la genitiv – dativ, ouălor (nu ouălelor).

Vom spune, de exemplu: Înroşitul ouălor de Paşte este un obicei respectat de toată lumea/Culoarea ouălor este foarte frumoasă etc. În felul acesta, putem fi siguri că nu impietam cu nimic sărbătoarea, nici măcar cu o greşeală de exprimare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 + = 25

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie