Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila Gramaticală

Cum este corect – politician sau politruc?

Întrebarea din titlul articolului – Cum este corect – politician sau politruc? – vizează, evident, un răspuns de natura lingvistică şi nu unul care să analizeze profilul moral şi performanţele celor care sunt implicaţi în viaţa politică românească.

Termenul politruc a (re)intrat, brusc, în atenţia mass-media, dar şi în conversaţia cotidiană, de când, în actuala campanie pentru prezidenţiale, unul dintre candidaţi, într-un mod nefericit, a afirmat, cu toată seriozitatea şi convingerea, despre sine, că “este un politruc care vrea să candideze la Preşedinţia României”.

Dacă sensul cuvântului politician este cunoscut de toată lumea –  om politic; persoană care face politică (în interes personal, de grup etc.); persoană care deţine un rol important în politică (DEX) – despre celălalt se pare că sunt necesare câteva precizări. Politruc (din rus.politruk), care, iniţial, avea sensul instructor, îndrumător politic în armata sovietică, astăzi, are doar un înţeles peiorativ (depreciativ, defavorabil), pentru că înseamnă persoană care face din politică un mijloc demagogic şi abil  pentru realizarea intereselor personale, afacerist politic. Este greu de crezut că un politician, chiar dacă este politruc, ar spune despre sine vreodată aşa ceva, cu excepţia situaţiei în care nu cunoaşte semnificaţia cuvântului.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

2 octombrie 2019

Primarul vrea, consilierii ridică mâna: Pentru echipa de fotbal șase miliarde pe an, pentru elevii oltenițeni burse de câțiva lei

Laura Suzeanu Primarul Petrică Țone este în continuare generos cu echipa de fotbal din spatele Asociației Club Sportiv Municipal Oltenița. Este generos, dar pe banii oltenițenilor, în timp ce profesorii care se mai încumetă să organizeze activități școlare, caută surse externe pentru premii și diplome. Deși jucătorii provin din alte zone, altele decât Oltenița, din bugetul local vor pleca din nou 150.

Corespondenta la redactie