Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Prognoza meteo: Unde și când vine frigul, În ce zone se anunţă lapoviţă şi ninsori

Deşi temperaturile mai cresc puţin luni, de marţi, frigul pune din nou stăpânire pe România. Ploile sunt în extindere în majoritatea reginilor, iar la munte, pe creste, se anunţă lapoviţă şi ninsoare. Până la sfârşitul lunii octombrie, precipitaţiile ne vor da bătăi de cap.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), în regiunile vestice şi sud-vestice vremea va deveni în general răcoroasă, înnorările se vor accentua treptat, iar aria ploilor se va extinde începând din orele după-amiezii; local se vor cumula cantităţi de apă însemnate şi vor fi posibile descărcări electrice.    În restul teritoriului, valorile termice vor fi cu mult mai ridicate decât cele climatologic specifice în a doua decadă a lunii octombrie; pe parcursul zilei cerul va fi parţial noros în sud-est unde doar pe spaţii mici va ploua, iar seara şi noaptea înnorări mai persistente şi pe alocuri burniţă sau ploi slabe vor fi în regiunile estice şi centrale, în zonele montane şi în cele submontane din sud.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări mai ales în cursul nopţii pe crestele montane şi în sud-vest. Temperaturile maxime se vor încadra între 13…15 grade în Banat şi 26 de grade în sudul Munteniei, iar cele minime vor fi în general cuprinse între 8 şi 16 grade. Pe arii restrânse va fi ceaţă.

La noi, vremea va fi predominant frumoasă şi mult mai caldă decât în mod obişnuit la această dată. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade, iar cea minimă de 14…15 grade. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă.

Marţi,13 octombrie,  vremea va fi răcoroasă în vest şi sud-vest, chiar rece pentru această perioadă din an în Banat, în vestul Olteniei şi la munte, în timp ce în restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate şi local peste cele normale. Conform meteorologilor, cerul va avea înnorări persistente în vest, în nord-est şi la munte şi temporar accentuate în rest. Va ploua în cea mai mare parte a ţării, pe arii extinse în jumătatea de vest, unde se vor cumula cantităţi de apă însemnate. În sud şi sud-est vor fi local şi manifestări de instabilitate atmosferică (averse cu caracter torenţial, descărcări electrice şi posibil grindină).

În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1500 m, mai ales seara şi noaptea, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla tare la munte, dar se va intensifica temporar şi în celelalte zone. Temperaturile maxime se vor încadra între 12…13 grade în Banat şi 25…26 de grade în Bărăgan şi vestul Dobrogei, iar cele minime vor fi cuprinse între 5 şi 14 grade, mai scăzute în Dealurile de Vest, dar şi uşor mai ridicate pe litoral.
Deşi în scădere uşoară, valorile diurne de temperatură se vor situa în sud, sud-est în continuare, peste cele normale ale perioadei, cu o maximă de 22…23 de grade. Începând din orele după-amiezii, înnorările se vor accentua, vor fi averse, descărcări electrice şi condiţii de grindină. Vântul va sufla moderat, temporar cu intensificări. Temperatura minimă, apropiată de cea climatologic specifică datei, va fi de în jurul a 8 grade. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă.

De la mijlocul săptămânii, frigul se accentuează. Miercuri, vremea va fi în general răcoroasă, chiar rece pentru mijlocul lunii octombrie în nord şi centru, unde la începutul intervalului local va mai ploua, iar la munte vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Prognoza ANM pentru următoarele 4 săptămâni

Săptămâna 12 – 19 octombrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în jumătatea estică a ţării. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, la munte şi local în cele centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Săptămâna 19 -26 octombrie

Temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, cu o tendinţă uşor deficitară, local, în sud-vest.

Săptămâna 26 octombrie – 2 noiembrie

Temperaturile medii ale aerului se vor situa uşor peste cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi uşor deficitar în regiunile vestice, sud-vestice şi local în centru şi la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această săptămână.

Săptămâna 2 – 9 noiembrie

Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, posibil uşor deficitare în regiunile sudice.

adevarul.ro

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Care sunt sensurile cuvântului “criţă”? Probabil că cei mai mulţi …
Corespondenta la redactie