Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sărbătoriți în bisericile din Oltenița

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți în fiecare an în data de 29 iunie. Această zi se mai numește popular SânPetru de Vară.
În toate bisericile din Oltenița credincioșii au prăznuit sărbătoarea, după 3 săptămâni de post.

Sfintii Petru si Pavel (10)
Fiecare dintre preoții slujitori a vorbit despre importanța și istoria sărbătorii religioase. Părintele Marcel Veșteman, cunoscut ca un studios și bun știutor al istoriei religioase, vorbește credincioșilor cum biserica a hotărât ca cei doi Apostoli să fie cinstiți în aceeași zi.


Sfântul Apostol Petru a fost răstignit cu capul în jos, iar Sfântul Apostol Pavel a fost martirizat prin tăierea capului, întrucât era cetățean roman. Sfântul Apostol Petru a fost fratele Sfântului Apostol Andrei și pescar ca toți cei din familia lui. Numele său iudeu era Simon, nume pe care Iisus îl schimbă în Chifa sau Petru, adică piatră, așa cum spune Sfântul Evanghelist Ioan. Sfântul Apostol Petru este martor, împreună cu Iacov și Ioan, la Schimbarea la Față a lui Hristos, pe muntele Tabor. S-a lepădat de Fiul lui Dumnezeu în noaptea în care Mântuitorului a fost dat în mâna gărzilor. După Înviere însă, Hristos i-a încredințat Sfântului Apostol Petru păstoria celor care vin la El, ca semn că i s-a iertat păcatul său.

Sfintii-ApostoliÎn ziua Cincizecimii, Sfântul Apostol Petru vorbește plin de Duhul Sfânt mulțimilor adunate la Ierusalim, dovedind că Iisus este Mesia cel așteptat. Ca rezultat al predicii lui, în acea zi s-au botezat primii trei mii de oameni, întemeindu-se astfel prima comunitate creștină.  Sfântul Apostol Petru a propovăduit Evanghelia în Galatia, Asia Proconsulară, Bitinia și Roma.
Sfântul Apostol Pavel era tot evreu de neam, născut în Tarsul Ciliciei (Turcia de astăzi), care mai înainte de a crede în Hristos se numea Saul. Supranumit “Apostolul neamurilor”, Pavel a fost apostolul care a avut cea mai amplă și fructuoasă misiune evanghelizatoare. Saul s-a arătat ca un prigonitor de temut al creștinilor, plin de zel pentru legea mozaică. Pe drumul Damascului, Saul a avut o revelație când Iisus îi apare într-o lumină orbitoare și îi spune: “Saule, Saule, de ce Mă prigonești?”. Astfel, Saul s-a convertit la creștinism, după care și-a început misiunea de apostol “mai pe urmă chemat” numele devenind din Saul, Pavel.  În cele trei călătorii misionare ale sale, Sfântul Apostol Pavel a adus la credință mulțimi de păgâni, întemeind biserici în toate marile orașe din spațiul asiatic și de răsărit al Imperiului Roman.
Cei doi sfinți se sărbătoresc în aceeași zi și în același an pentru că se spune că au pătimit moarte martirică în aceeași zi amândoi la Roma, la 29 iunie 67, în timpul împăratului Nero.
Sf-Petru-si-Sf-Pavel-Sfintii_Apostoli_Petru_si_Pavel
Slujba de sărbătoare a fost urmată de pomenirea morților.
Conform Sinaxarului, moaștele celor doi apostoli au fost puse împreună. Conform cercetărilor recente, Petru a fost răstignit în anul 64, iar Pavel a fost decapitat în anul 67. Petru și Pavel sunt, de asemenea, autori a unor epistole incluse de către Biserica în textele canonice ale Noului Testament (Pavel -14; Petru – 2). Aceștia sunt considerați ca fiind printre cei mai importanți oameni care au luat parte la Biserica lui Hristos.
Părintele Marcel Veșteman amintește credincioșilor că mâine, 30 iunie, se sărbătoresc ceilalți 10 apostoli ai lui Hristos.

Ziua de 29 iunie, în care se sărbătoresc Sfinții Petru și Pavel, marchează mijlocul verii agrare și timpul secerișului.
Tradiția noastră spune că Sfântul Petru guvernează peste ploaie și căldură, poseda puterea de a arunca grindina peste pământ. Atunci când Sfantul Petru plesnește din bici, sar din acesta scântei, care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

− 2 = 8

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie