Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Steaua, magii și darurile pentru pruncul Iisus

Fenomenul Stelei de la Betleem care i-a călăuzit pe cei trei magi (regi) spre locul naşterii lui Iisus Hristos îi fascinează pe oameni de peste două mii de ani. A fost un fenomen astronomic? Savanţii şi istoricii n-au putut identifica evenimentul. A fost un miracol? Cum să le demonstrezi că aceasta a fost celor care au nevoie de dovezi materiale?

Trei magiMagii

Bărbaţii călăuziţi de Stea sunt menţionaţi doar în Evanghelia după Matei. Apostolul nu precizează, însă, nici numele, nici numărul lor, nici faptul că erau regi, ci doar că veneau din Răsărit. Că erau trei, s-a dedus din numărul darurilor – aur, smirnă şi tămâie.

“Iar dacă S-a născut Iisus în Bethleemul Iudeii, în zilele lui Irod regele, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui şi am venit să ne închinam Lui.” – astfel începe capitolul al II-lea al Evangheliei după Matei.

Magii ar fi călătorit 12 zile şi ar fi ajuns la Betleem în noaptea celei de-a 12-a zile de la Naşterea lui Iisus.

Misterioşii bărbaţi din Răsărit au fost numiţi de-a lingul timpului magi, astrologi, regi sau crai.

Ce ar însemna “de la Răsărit”? Că era vorba de Babilon au spus Sfântul Maxim şi Teodot de Ancira. Că ar fi fost vorba de Persia, au interpretat Sfântul Clement de Alexandria şi Sfântul Chiril al Alexandriei. A fost Arabia, potrivit Sfântului Justin, Tertulian şi Sfantului Epifanie.

Potrivit scriitorilor bisericeşti, la acea vreme, la Est de Palestina, doar Media, Persia, Asiria şi Babilonia aveau magi-preoţi.

Din scrieri apocrife, s-a aflat că magii se numeau Gaspar (Kaspar), cel mai tânăr, Melchior, cel mai bătrân, şi Baltazar, de vârstă medie.

Interesant este că o evanghelie armeană de la anul 500 mărturiseşte despre Melkon, Regele Persiei, Gaspar, Regele Indiei, şi Baltazar, Regele Arabiei.

Unii cercetători sunt de părere că cei trei magi ar fi fost reprezentanţii celor trei rase care au descins din cei trei fii ai lui Noe (Iafet, Sem şi Ham). Urmaşul rasei albe, al lui Iafet ar fi pornit în urmărirea Stelei din Persia, urmaşul semiţilor lui Sem – din Arabia, iar urmaşul rasei negre, al lui Ham – din Egipt.

Tradiţia rusă şi cea din Bretagnia vorbeşte despre cel de-al patrulea mag, Artaban, după cum menţionează, într-un articol, Dumitru Manolache.

Artaban nu ar fi ajuns la punctul de întâlnire cu ceilalţi din cauză că-i şchiopăta cămila. El îi ducea în dar Pruncului Iisus trei pietre preţioase.
Întreaga sa călătorie spre întâlnirea cu Iisus a durat 30 de ani: de fiecare dată când ajungea într-un loc, Iisus tocmai plecase de acolo.
În acest timp, Artaban ar fi împărţit cele trei pietre: una a dat-o pentru salvarea unui copil din Bethleem, alta – unui bătrân suferind de foame, iar cu ultima ar fi răscumpărat o tânără evreică.
L-ar fi găsit, în sfârşit, pe Hristos când Acesta era răstignit pe cruce. Magul era ruşinat că nu mai avea ce să-I dăruiască Mântuitorului, dar a fost mângâiat de Acesta, Care i-ar fi mulţumit pentru darurile aduse prin intermediul aproapelui.

Există însă şi surse care susţin că erau 12 magi. O pictură creştină timpurie de la Roma înfăţişează doar doi magi, iar o altă pictură – patru.

Steaua RasaritSteaua

Sfinţii Părinţi au interpretat că Steaua de la Betleem nu era un corp ceresc, nu era un fenomen astronomic, ci o putere nevăzută (un înger), un mesager al lui Dumnezeu. Steaua se vedea nu doar noaptea, ci şi în plină zi, de rând cu Soarele. În plus, se mişca altfel decât este firesc unor corpuri cereşti văzute de pe Pământ.

Iată explicaţia Sfântului Ioan Gură de Aur: “N-a fost stea, ci o putere nevăzută care a luat chip de stea. Nu este vreo stea care să meargă pe cer cum a mers steaua aceasta. Noi vedem că şi Soarele, şi Luna, şi toate celelalte stele merg de la Răsărit la Apus. Steaua aceasta, însă, mergea de la miază-noapte la miază-zi, că aşa se afla Palestina faţă de Persia. În al doilea loc, şi din timpul în care s-a arătat, putem vedea că steaua aceasta n-a fost una din multele stele. Nu se vedea noaptea, ci ziua în amiaza mare, pe când strălucea Soarele. Steaua aceasta, prin mărimea strălucirii sale, a biruit şi razele soarelui.”.

Şi iată aşa, de la preocuparea lor pentru astrologie, magii au fost conduşi de Stea către Adevăr – la Mântuitorul Iisus Hristos.

Păstorilor un înger le-a dat vestea naşterii Copilului-Dumnezeu.

Magii Darurile

Darurile

Într-o pastorală, PF Părinte Patriarh Daniel spune că “darurile aduse de magi au şi ele multe înţelesuri”.

Aurul este simbol împărătesc, semn al demnităţii împărăteşti.

Tămâia Îl arată pe Prunc că va fi Mare Preot care aduce jertfă lui Dumnezeu, fiind El însuşi jertfă şi jertfitor.

Smirna arată că Iisus va trece prin moarte, pentru a dărui oamenilor învierea şi viaţa veşnică.

Magii-cu-daruri-Nasterea-Domnului1Mântuitorul Iisus Hristos este cinstit de magi, de oameni înţelepţi veniţi de la mari depărtări, de oameni necunoscuţi, pentru ca Dumnezeu să dea o lecţie celor cunoscuţi, celor de aproape care nu L-au primit pe Iisus Hristos; nimeni dintre cei care erau de un neam cu El nu I-a adus daruri. Regele Iudeii, al patriei lui Iisus, căuta să-L omoare pe Prunc, dar alţi regi, nişte străini, I-au adus daruri. Prin această lucrare tainică, neaşteptată, Sfânta Evanghelie a Naşterii Domnului ne arată că Dumnezeu doreşte să facă din oameni îndepărtaţi oameni apropiaţi, să cheme şi alte popoare la mântuire, nu doar pe poporul ales. Din străini, Dumnezeu face prieteni şi închinători ai lui Iisus. Din pelerini veniţi de departe, Dumnezeu face mărturisitori apropiaţi ai dumnezeirii şi împărăţiei Pruncului Iisus”, explică Părintele Patriarh Daniel.

Naşterea Domnului Iisus Hristos a fost un adevărat examen duhovnicesc pentru întreaga creaţie a lui Dumnezeu. Şi cerul, şi pământul au oferit câte ceva. (…) Cerul s-a smerit şi a trimis în dar o stea. Omenirea a trimis daruri prin cei trei magi. Pământul a oferit peştera ca lăcaş unde Fiul lui Dumnezeu să se nască. (…) Darurile magilor reprezintă darurile pe care lumea întreagă le pune la picioarele Pruncului Iisus Hristos.”, scrie preotul Dumitru Păduraru în “Ziarul Lumina”.

Darurile Magilor

Darurile Magilor

Darurile magilor sunt păstrate în Muntele Athos

Darurile magilor există până în prezent şi se află la Mănăstirea “Sfântul Pavel” din Muntele Athos. Maica Domnului le-a păstrat şi, împreună cu alte lucruri ale Mântuitorului, le-a dat Bisericii din Ierusalim, unde s-au păstrat până spre anul 400.

Darurile Magilor la Mânăstirea Sf Pavel - Muntele Athos

Darurile Magilor la Mânăstirea Sf Pavel – Muntele Athos

Aşa cum se păstrează acum în raclă, darurile magilor constau din 28 de monede din aur (de formă dreptunghiulară, trapezoidală şi poligonală, cu dimensiuni de 5-7 cm) şi tămâie şi smirnă – sub forma a 62 de mărgele, aproximativ sferice, asemenea măslinelor.

De la Ierusalim, prin anul 400, împăratul bizantin Arcadie a dus darurile magilor la Constantinopol, unde au rămas până în 1204, menţionează Radu Alexandru, într-un articol publicat pe CrestinOrtodox.ro.

Apoi, din cauza celei de-a patra Cruciade, odoarele au fost transportate la Niceea, pentru 60 de ani.
Împăratul Mihail Paleologul a dus darurile magilor din nou la Constantinopol, unde s-au aflat până în 1453.

După căderea Constantinopolului, darurile au fost duse, în 1470, la Mănăstirea “Sfântul Pavel” de împărăteasa Maro, fiica regelui Serbiei, Brancovici.

Darurile Magilor la Athos

Darurile Magilor la Athos

Fiind biruit de turci, regele Serbiei a fost nevoit să i-o dea de soţie pe Maro sultanului Murad al II-lea. Sultanul i-a îngăduit însă acesteia să traiască în credinţa creştinească, iar Maro l-a crescut pe Mahomed al II-lea, fiul sultanului de la prima soţie, ca pe copilul ei. Mai târziu, acest Mahomed va cuceri Constantinopolul.

Gândindu-se la finalul vieţii, Maro i-a cerut voie sultanului să se retragă undeva la linişte. În 1470, Maro a ajuns în Grecia, la Sfântul Munte, la limanul Mănăstirii “Sfântul Pavel”, pentru care adusese darurile magilor. Hrisovul în care se relatează faptul primirii darurilor se păstrează în Biblioteca mănăstirii din Athos.

Sursa:
Elldor.Info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten − 7 =

59 + = 66

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

Corespondenta la redactie