Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Uleiurile uzate sau expirate la Oltenița: Întrebări pentru consilierii locali oltenițeni și pentru primarul Petrică Țone

De aproximativ trei ani de zile, Grupul Chemie-Tech DMCC din Emiratele Arabe Unite tot vrea să investească la Oltenița o fabrică de reciclare a uleiurilor folosite în industria auto, afacerea fiind cântărită la suma de 56 de milioane de euro. Uleiurile uzate sau expirate reprezintă un mare pericol pentru oraș din punct de vedere al poluării.

Zona unde arabii își zidesc afacerea este încadrată la parcela de protecție a apelor, pe sit Natura 2000, iar construcția se află în vecinătatea puțurilor de mare adâncime. Investițiile cu grad mare de toxicitate nu se fac în apropierea surselor de apă. La Oltenița vorbim despre Dunăre și puțurile de mare adâncime.
Întrebare pentru consilierii locali: Cine își va asuma răspunderea în situația în care vor exista fisuri de lucru, în cazul poluărilor excesive dovedite sau după vreun accident neprevăzut? Veți suporta cheltuielile cu ecologizarea zonei sau vă veți exonera de răspundere?
Întrebare pentru primarul Petrică Țone: Când ați bătut palma cu arabii, v-ați gândit la consecințe, la ce probleme poate genera o investiție cu uleiuri uzate? În cazul nerespectării normelor europene sau a unui accident, vă asumați răspunderea consecințelor, printre care și problema sănătății oamenilor?

Compania este obligată să obțină avize de mediu și de la partea bulgară. Cu zona noastră ne-am lămurit. Dar vom vedea ce spun bulgarii. Potrivit informațiilor noastre, vecinii noștri de dincolo de Dunăre încă nu au semnat nimic legat de mediu.
Uleiurile uzate sunt uleiurile arse prin folosirea lor, fie pentru gătit, fie pentru funcționarea motoarelor de mașini. Uleiurile uzate în timpul utilizării, indiferent de tipul lor, dezvoltă particule de metale grele, precum cadmiu sau zinc, care sunt foarte toxice pentru organism. De cele mai multe ori, acestea sunt un factor declanșator al cancerului. Persoanele care lucrează cu uleiuri uzate se expun în mod direct inhalării gazelor emanate de acestea, mai ales când sunt încălzite. În contact cu pielea pot apărea iritații sau chiar arsuri, iar în cazuri mai grave pot provoca anemia sau boli grave ale sângelui. Uleiurile uzate sunt otrăvitoare și pentru animale sau mediul înconjurător.
De asemenea, viața subacvatică este pusă în pericol dacă intră în contact cu uleiurile uzate, deoarece acestea plutesc pe suprafața apei și astfel blochează absorbția de oxigen și pătrunderea razelor solare. Uleiurile uzate nu sunt biodegradabile, deci nu dispar, ba mai mult decât atât, în contact cu alte elemente își măresc volumul și contaminează atât apa, cât și solul.

Green Oil and Lubes SRL face parte dintr-un grup de societăţi înfiinţate în 1997 în Emiratele Arabe Unite. Arabii mai deţin şi firma Better Environment and Eco System SRL, înfiinţată pentru colectarea şi asigurarea necesarului de materie primă pentru fabrica de la Olteniţa.
Chemie-Tech DMCC deţine mai multe subsidiare în diferite ţări. Compania a mai construit o fabrică similară în Emirate şi are în construcţie o alta în Africa de Sud.

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie