Ziua Internațională a Femeii: Semnificaţii naţionale şi internaţionale
Această zi simbolică nu ar fi existat dacă, în 1908, 15.000 de femei nu ar fi organizat la New York un marș pentru a-și cere drepturile.
Un an mai târziu, Ziua Femeii s-a sărbătorit pentru prima dată în istorie. În prezent, putem celebra cutezanța acestor femei în data de 8 martie, în peste 100 de țări.
Cum se sărbătorește Ziua Femeii în lume?
Ziua Femeii se sărbătorește în prezent pe 8 martie, în America și Europa. În fiecare țară, se respectă tradiții și se organizează numeroase campanii specifice (în China, angajatele primesc o jumătate de zi liberă pe 8 martie, în Italia, bărbații oferă femeilor mimoze galbene). Totuși, una dintre tradițiile care s-a păstrat este aceea de a oferi flori: fie sub formă de buchet, fie o singură floare, pe care femeile și-o prind în piept.
În anul 1977, Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluție Ziua Națiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor și Pace Internațională. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internațional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărâtă încă din 1910, de Internaționala Socialistă reunită la Copenhaga. După Primul Război Mondial s-a fixat data de 8 martie ca Ziua Internațională a Femeii, dar procesul de emanciparea femeii nu a fost încheiat.
Femeile au continuat să demonstreze pentru drepturi egale și în principal pentru drept de vot. Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.
Ziua de 8 Martie este pe plan internaţional Ziua Femeilor Militante, a celor datorită cărora femeile au drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educație, la divorț, la asistență medicală, la contracepție.
În Anglia, unde pe 8 Martie au loc marșuri și întruniri în memoria acestor Femei. În România în ziua de 8 Martie se sărbătorește Femeia, bucuria vieții și motivația de a trăi. Până în decembrie 1989 se vorbea de ziua mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate mamelor.
8 martie este sărbătoare oficială în țări precum: Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, China, Croația, Cuba, Georgia, Guinea, Eritrea, Kazakhstan, Kîrgîzstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia, însă este sărbătorită și în alte state, precum Chile, Serbia sau Bulgaria.
Care sunt culorile specifice Zilei Internaționale a Femeii?
Deși Ziua Femeii este ocazia ideală pentru exprimarea propriei independențe, este și un prilej de întâlnire pentru a sărbători această zi semnificativă. Culorile oficiale dedicate Zilei Femeii sunt verde, violet și alb.
În România, Ziua Mamei a fost declarată sărbătoare publică începând din 2010 şi este sărbătorită în prima duminică a lunii mai.
Ziua mamei se sărbătorea încă de pe vremea zeilor din Olimp, în cadrul festival dedicate zeităţilor pe nume Rhea în Grecia Antică.