Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum e corect – deoparte sau de o parte?

Între cele două ortograme (structuri care se pronunță la fel, dar se scriu diferit) – deoparte și de o Multe Cartiparte – există o diferență de sens. Deoparte (scris într-un cuvânt) este adverb și are sensul la o oarecare depărtare, izolat.

Exemplu : Am pus deoparte lucrurile de care am nevoie imediat.

De o parte (scris în trei cuvinte) este o structură alcătuită din prepoziția de, articolul nehotărât o și substantivul parte.

Exemplu : De o parte a răului era o construcție, de cealaltă parte era teren agricol.

Dacă structura de o parte se pronunță în tempo rapid, acest fapt se va marca în scris prin folosirea cratimei, între prepoziție și articol : De-o parte a muntelui era soare, de cealaltă era înnorat.

Ca sa ajungi mareÎn limba română, o structură similară este și la o parte, cu valoarea morfologică de locuțiune adverbială, dar care se va scrie întotdeauna în trei cuvinte.

Exemplu :  Să lăsăm la o parte aspectele neesențiale.
În trei cuvinte se scrie și când este formată din prepoziție + articol + substantiv, cu înțeles diferit de cel al locuțiunii adverbiale, ca în exemplul : La o parte dintre ei am constatat multe lipsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

43 − = 37

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Etc./Et cetera – originea expresiei, reguli, conotaţii Etc. este acronimul lui Et …
Corespondenta la redactie