Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Cum e corect – deoparte sau de o parte?

Între cele două ortograme (structuri care se pronunță la fel, dar se scriu diferit) – deoparte și de o Multe Cartiparte – există o diferență de sens. Deoparte (scris într-un cuvânt) este adverb și are sensul la o oarecare depărtare, izolat.

Exemplu : Am pus deoparte lucrurile de care am nevoie imediat.

De o parte (scris în trei cuvinte) este o structură alcătuită din prepoziția de, articolul nehotărât o și substantivul parte.

Exemplu : De o parte a răului era o construcție, de cealaltă parte era teren agricol.

Dacă structura de o parte se pronunță în tempo rapid, acest fapt se va marca în scris prin folosirea cratimei, între prepoziție și articol : De-o parte a muntelui era soare, de cealaltă era înnorat.

Ca sa ajungi mareÎn limba română, o structură similară este și la o parte, cu valoarea morfologică de locuțiune adverbială, dar care se va scrie întotdeauna în trei cuvinte.

Exemplu :  Să lăsăm la o parte aspectele neesențiale.
În trei cuvinte se scrie și când este formată din prepoziție + articol + substantiv, cu înțeles diferit de cel al locuțiunii adverbiale, ca în exemplul : La o parte dintre ei am constatat multe lipsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 1 =

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

Corespondenta la redactie