Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Care este originea cuvântului “ticălos”?

Orice limbă este un sistem dinamic. În timp, dispar cuvinte, pe măsură ce realităţile pe care le denumesc Ca ticalosnu mai există, şi apar altele, împrumutate sau create în interiorul limbii respective. De asemenea, pot avea loc restrângeri sau lărgiri de sens, înnobilări sau degradări ale înţelesurilor, cum s-a întâmplat, de exemplu, în cazul unor cuvinte care, astăzi, au doar conotaţii negative, precum prost (care, iniţial, avea sensul de om simplu, sărac), mişel (sensul vechi, etimologic fiind de sărman, nenorocit), mitocan (etimologic – locuitor al unui mitoc, adică al unei chilii/case aparţinând unei mănăstiri) etc.

O degradare de sens a avut loc şi în cazul cuvântului ticălos, care poate fi folosit cu valoare adjectivală (om ticălos) sau substantivală (un ticălos), termen care şi-a consolidat locul în limba curentă, de vreme ce poate fi auzit atât de des, în cele mai diverse contexte – indivizi ticăloşi, politicieni ticăloşi, sistem/regim ticălos/ticăloşit etc.

Potrivit DEX, termenul ticălos, care, ca substantiv, are, în limbajul actual, sensul de (persoană) care comite fapte reprobabile; nemernic, iar ca adjectiv este sinonim cu abject, infam, josnic, mișel, mizerabil, mârșav, nedemn, nelegiuit, netrebnic etc., provine din ticală (cuvânt vechi, ieşit din uz, însemnând mizerie), a cărui origine este necunoscută, la care s-a adăugat sufixul -os.

Limba RomanaO altă etimologie posibilă ar fi din structura grecească Ti kalos! (Ce frumos!), pe care o strigau, în timpurile vechi, pentru a-şi atrage cumpărători, negustorii greci de postavuri, veniţi cu mărfurile lor în ţările romane. Românii au adaptat, “după ureche”, strigarea respectivă, numindu-i “ticăloşi”, pe negustorii respectivi, cuvânt care exprima si un sens peiorativ, de nemultumire faţă de marfa vândută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

thirteen + 17 =

− 1 = 1

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Este corectă expresia “în principal”? În limbajul actual, expresia în …
Corespondenta la redactie