Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Originea şi semnificaţia numelui ION/IOANA

Cu Sfântul Ioan Botezătorul, celebrat pe 7 ianuarie, se încheie perioada sărbătorilor de iarnă, care aSf Ioan început în decembrie, cu Naşterea Domnului.

Ion (cu variantele specifice fiecărei limbi) pare a fi cel mai răspândit nume de pe glob, iar la noi aproximativ două milioane de români (în jur de 1 500 000 de bărbaţi, şi 500 000 de femei) poartă acest nume.

Etimonul numelui Ion este ebraicul Iehohanan (Iohanan), format din Io (prescurtare a lui Iehova – Dumnezeu) şi verbul hanan, care înseamnă a face o favoare, a avea milă. Prin urmare, Iohanan are sensul ”Dumnezeu s-a îndurat”/“Din graţia lui Dumnezeu”, aceasta fiind, iniţial, formula de mulţumire a soţilor cărora li se năştea un copil, către Dumnezeu. La greci, din Iohanan a derivat numele Ioannes, iar la latini, Iohannes. Tot în ebraicul Iohanan îşi are originea şi numele Ana.

Odată cu răspândirea creştinismului, mai ales după secolul al IV-lea şi, apoi, după anul 1000, numele derivate din Iohanan/Ioannes/Iohannes au devenit foarte populare în toată Europa: Giovanni, la italieni, Jean, la francezi, Johann/Hans, la nemţi, John, la englezi, Ian, la olandezi, cehi şi polonezi, Ivan, la ruşi, Janos, la unguri, Juan, la spanioli etc.

În limba română, se pare că prima atestare documentară a numelui Ion se găseşte în Diploma Cavalerilor Ioaniţi, din 1247, unde se menţionează numele Ioan, al unui cneaz din nordul Olteniei. Ioan este considerată varianta cultă a numelui, iar Ion, cea populară.

StiintaÎn timp, au apărut nenumărate variante ale lui Ion, unele ca prenume, altele ca nume de familie: Ionel, Ionică, Ioanete, Ivancea, Ianache, Enache, Ene, Encea, Iancu, Oancea, Ioanid, Iova, Ivaşcu, Nelu/Nela, Nica, Nica, Nacu, Nitu, Nilă, Oana, Jana, Janina, Giani, Gianina, Gioni, Caragiale/Caragiani, Caraion, Carianopol etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

+ 15 = 16

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie