Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Originea şi semnificaţia numelui ION/IOANA

Cu Sfântul Ioan Botezătorul, celebrat pe 7 ianuarie, se încheie perioada sărbătorilor de iarnă, care aSf Ioan început în decembrie, cu Naşterea Domnului.

Ion (cu variantele specifice fiecărei limbi) pare a fi cel mai răspândit nume de pe glob, iar la noi aproximativ două milioane de români (în jur de 1 500 000 de bărbaţi, şi 500 000 de femei) poartă acest nume.

Etimonul numelui Ion este ebraicul Iehohanan (Iohanan), format din Io (prescurtare a lui Iehova – Dumnezeu) şi verbul hanan, care înseamnă a face o favoare, a avea milă. Prin urmare, Iohanan are sensul ”Dumnezeu s-a îndurat”/“Din graţia lui Dumnezeu”, aceasta fiind, iniţial, formula de mulţumire a soţilor cărora li se năştea un copil, către Dumnezeu. La greci, din Iohanan a derivat numele Ioannes, iar la latini, Iohannes. Tot în ebraicul Iohanan îşi are originea şi numele Ana.

Odată cu răspândirea creştinismului, mai ales după secolul al IV-lea şi, apoi, după anul 1000, numele derivate din Iohanan/Ioannes/Iohannes au devenit foarte populare în toată Europa: Giovanni, la italieni, Jean, la francezi, Johann/Hans, la nemţi, John, la englezi, Ian, la olandezi, cehi şi polonezi, Ivan, la ruşi, Janos, la unguri, Juan, la spanioli etc.

În limba română, se pare că prima atestare documentară a numelui Ion se găseşte în Diploma Cavalerilor Ioaniţi, din 1247, unde se menţionează numele Ioan, al unui cneaz din nordul Olteniei. Ioan este considerată varianta cultă a numelui, iar Ion, cea populară.

StiintaÎn timp, au apărut nenumărate variante ale lui Ion, unele ca prenume, altele ca nume de familie: Ionel, Ionică, Ioanete, Ivancea, Ianache, Enache, Ene, Encea, Iancu, Oancea, Ioanid, Iova, Ivaşcu, Nelu/Nela, Nica, Nica, Nacu, Nitu, Nilă, Oana, Jana, Janina, Giani, Gianina, Gioni, Caragiale/Caragiani, Caraion, Carianopol etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 11 =

49 − = 48

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

2 februarie 2019

Abuz de putere sau atac de stânga? Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari suspendate din ALDE Oltenița

Consilierele Cristiana Drăgan și Valentina Vasilari au primit lovituri de stânga. Nu este vorba de un film cu pugiliști în ring, ar fi fost fair play, ci de un film rupt din realitatea actuală: mutări de interese și jocuri de culise.

Corespondenta la redactie