Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect – Îţi trimit un “ataşament” la e-mail?

Situaţia cuvântului ataşament a devenit ingrată în limba romană. Majoritatea celor care trimit e-mailuri ştiu că se A gandiîntâmplă adesea să facem precizări de felul : “Ai mai multe detalii în ataşament”/”Să nu ignori ataşamentele trimise “/ “Ai toate informaţiile în ataşament” etc.
Problema se naşte din faptul că singurul sens al cuvântului ataşament (provenit din franţuzescul attachement), consemnat în dicţionarele româneşti, este afecţiune (puternică şi durabilă) fată de cineva sau de ceva (DEX). Or, în contextele mentinate anterior, nu despre trimiterea unei afecţiuni ataşate e-mailului este vorba. În limbajul specializat al internetului, fişierul ataşat unui mesaj este denumit de cuvântul englezesc attachment, care nu a fost încă asimilat de limba română, ci doar adaptat ”după ureche”, suprapunându-se peste termenul deja existent (ataşament), asemănător fonetic, dar fără nicio legătură de sens.Greseli de gramatica
Prin urmare, o exprimare precum cea din titlul articolului – Îţi trimit un ataşament la e-mail – este inadecvată, putându-se opta pentru „fişier ataşat” sau pentru folosirea termenului englezesc attachment (cu pluralul adaptat – attachment-uri) – ca varianta doar tolerată, care, poate, se va impune cu timpul, în nici un caz pentru „ataşament/atasamente” care ţin exclusiv de latura sentimentală.
Vom spune corect, de exemplu: Ataşamentul meu faţă de familie este de nezdruncinat, dar Ţi-am trimis toate informaţiile în attachment-uri/fişierele ataşate din e-mail etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

66 − 61 =

Editorial
  • Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    Dumnezeu nu face politică și nici preoții cu har nu pupă demagogi în fund

    “Tineți cu tărie Ortodoxia… Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: “Vai de cei ce trăiesc!” – înainte de venirea lăcustelor. “Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele și dă lecții de morală întregii lumi”. Viața socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar …...citeste »

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

6 iulie 2021

Ioana Pavelescu, singura elevă din Oltenița care a obținut media 10 la Bacalaureat: ”În momentul în care vezi rezultatul nu îți vine să crezi. Și te mai uiți o dată, să te asiguri că e corect. Și încă o dată…”

Ioana Pavelescu a obținut media generală 10,00 la examenul recent de Bacalaureat. Ioana a împlinit pe 11 iulie vârsta majoratului și iată că la examenul maturității își demonstrează ei personal în primul rând, că studiul individual este important. Ioana nu are o rețetă secretă pentru această performanță deoarece munca susținută, munca în mod echilibrat a fost făcută cu răbdare, fără pauze prea lungi și urmând sfaturile părinților săi.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Efectul Dunning-Kruger – de ce ignoranţii şi incompetenţii se supraapreciază …
Corespondenta la redactie