Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect – Îţi trimit un “ataşament” la e-mail?

Situaţia cuvântului ataşament a devenit ingrată în limba romană. Majoritatea celor care trimit e-mailuri ştiu că se A gandiîntâmplă adesea să facem precizări de felul : “Ai mai multe detalii în ataşament”/”Să nu ignori ataşamentele trimise “/ “Ai toate informaţiile în ataşament” etc.
Problema se naşte din faptul că singurul sens al cuvântului ataşament (provenit din franţuzescul attachement), consemnat în dicţionarele româneşti, este afecţiune (puternică şi durabilă) fată de cineva sau de ceva (DEX). Or, în contextele mentinate anterior, nu despre trimiterea unei afecţiuni ataşate e-mailului este vorba. În limbajul specializat al internetului, fişierul ataşat unui mesaj este denumit de cuvântul englezesc attachment, care nu a fost încă asimilat de limba română, ci doar adaptat ”după ureche”, suprapunându-se peste termenul deja existent (ataşament), asemănător fonetic, dar fără nicio legătură de sens.Greseli de gramatica
Prin urmare, o exprimare precum cea din titlul articolului – Îţi trimit un ataşament la e-mail – este inadecvată, putându-se opta pentru „fişier ataşat” sau pentru folosirea termenului englezesc attachment (cu pluralul adaptat – attachment-uri) – ca varianta doar tolerată, care, poate, se va impune cu timpul, în nici un caz pentru „ataşament/atasamente” care ţin exclusiv de latura sentimentală.
Vom spune corect, de exemplu: Ataşamentul meu faţă de familie este de nezdruncinat, dar Ţi-am trimis toate informaţiile în attachment-uri/fişierele ataşate din e-mail etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve + 1 =

61 + = 70

Editorial
  • Tot așa?....Tot așa, dar parcă mai rău!

    Tot așa?….Tot așa, dar parcă mai rău!

    Gloria Vita -Ce s-a mai schimbat acolo, că mi-e dor de-acasă? -Mă sperie întrebarea ta. Dar dacă vrei, îți răspund cu altă întrebare. Când ai plecat din oraș și din țară, ai sperat că se va schimba ceva în bine? -Sincer, o fărâmă de speranță tot am avut, deși foarte …...citeste »

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

24 octombrie 2020

Afară zidu-i roșu, înăuntru-i…infraroșu/Primăria Chirnogi s-a vopsit

Primăria Chirnogi și-a schimbat culoarea clădirii nu doar pe cea politică. Ion Ștefan (PSD) a cîștigat alegerile locale din acest an, iar Primăria Chirnogi a primit botezul roșu. Primarul Ion Ștefan din localitatea Chirnogi, județul Călărași, este atât de îndrăgostit de culoarea roșie încât a inaugurat începerea mandatului său cu schimbarea culorii clădirii primăriei.

  • Pastila de gramatică

    Pastila de gramatică

    Sensul şi originea cuvântului “machiavelism” Cuvântul machiavelism, utilizat pentru a …
Corespondenta la redactie