Probleme pentru medicii și pacienții din Oltenița/Erori ale cardurilor de sănătate
Sistemul electronic din Sănătate produce de ceva timp neplăceri multora dintre medici sau farmaciștilor. Cardurile de sănătate au venit cu mai multe complicații decât simplificări. Implementarea cardului național de sănătate ar fi trebuit să fie un succes prin care să se ușureze munca medicilor și să mulțumească pacienții. Însă nu s-a întâmplat chiar așa.
În afara câștigurilor financiare rezultate în urma acestei afaceri cu cardurile naționale, îmbunătățirile din sistem s-au dovedit a fi de fapt încurcături și probleme de nelămurit. Medicii se irită iar pacienții de cele mai multe ori nu au cum să beneficieze de serviciile pentru care au cotizat. Cardurile se blochează foarte des, medicii cabinetelor unde sunt înscriși pacienții oltenițeni se confruntă din ce în ce mai des cu blocaje, reţetele sau trimiterile se amână sau chiar nu pot fi eliberate, astfel fiind date peste cap tratamentele.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a adus alte schimbări care au dat peste cap tot sistemul. Zilele acestea defecțiunile au iritat ambele părți. Aflăm că de altfel probleme întâmpină și alte spitale sau cabinete medicale din ţară.
Unul dintre medicii de familie din Oltenița spune că sistemul electronic le joacă feste multora dintre ei și funcționează cu întreruperi, astfel încât le bulversează întreaga activitate. Pacienții devin nemulțumiți, având impresia că este vina medicilor, fără să cunoască în fapt detaliile. Au existat situații când nu au putut fi validate serviciile şi decontate facturile
Potrivit informațiilor noastre, la nivelul CNAS nu mai există contract de mentenanţă a programelor informatice, iar licitaţia pentru noile programe nu a fost anunţată. Procedurile de acest fel, de achiziţii a unor servicii, sunt complicate, așa cum de altfel ne-am obișnuit să ne ducem zilele în România, iar operațiunea de durată.
La cabinetele medicale din Oltenița, pacienții vin, sunt consultați sau aduc carnetele de sănătate pentru eliberarea rețetelor compensate, lasă cardul împreună cu carnetul de sănătate, pentru ca apoi să se întoarcă după rețete, dar fie a doua zi, fie următoarele zile.
Potrivit informațiilor noastre din presa centrală, conducerea CNAS a fost avertizată încă de anul trecut că vor expira două contracte de mentenanţă – cea la bazele de date Oracle şi cea la SIPE (reţeta electronică) iar procedurile de achiziţie trebuie demarate. De atunci până acum nu se știe ce s-a demarat.