Adevarul te eliberează de robie-site susținut și de românii de pretutindeni

Pastila de gramatică

Este corect – Îţi trimit un “ataşament” la e-mail?

Situaţia cuvântului ataşament a devenit ingrată în limba romană. Majoritatea celor care trimit Cum-este-corect-e-mailuri ştiu că se întâmplă adesea să facem precizări de felul : “Ai mai multe detalii în ataşament”/”Să nu ignori ataşamentele trimise “/ “Ai toate informaţiile în ataşament” etc.
Problema se naşte din faptul că singurul sens al cuvântului ataşament (provenit din franţuzescul attachement), consemnat în dicţionarele româneşti, este afecţiune (puternică şi durabilă) fată de cineva sau de ceva (DEX). Or, în contextele mentinate anterior, nu despre trimiterea unei afecţiuni ataşate e-mailului este vorba. În limbajul specializat al internetului, fişierul ataşat unui mesaj este denumit de cuvântul englezesc attachment, care nu a fost încă asimilat de limba română, ci doar adaptat ”după ureche”, suprapunându-se peste termenul deja existent (ataşament), asemănător fonetic, dar fără nicio legătură de sens.
Cum asaPrin urmare, o exprimare precum cea din titlul articolului – Îţi trimit un ataşament la e-mail – este inadecvată, putându-se opta pentru „fişier ataşat” sau pentru folosirea termenului englezesc attachment (cu pluralul adaptat – attachment-uri) – ca varianta doar tolerată, care, poate, se va impune cu timpul, în nici un caz pentru „ataşament/atasamente” care ţin exclusiv de latura sentimentală.
Vom spune corect, de exemplu: Ataşamentul meu faţă de familie este de nezdruncinat, dar Ţi-am trimis toate informaţiile în attachment-uri/fişierele ataşate din e-mail etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

64 − = 62

Editorial
  • Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Haosul dictaturii sărăntocilor și baricada rezistenței

    Laura Suzeanu S-au jucat cu focul. Pentru un ordin. Ordin care a ascuns foarte posibil multe promisiuni, de viitor. Dar de fapt obediența specifică lipsei de orizont, cel mai sigur pentru salariul primit, cel din banii statului. Care Stat cine este? Cine este, domnilor jandarmi, aduși, cărați, intoxicați cu minciună, …...citeste »

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

26 martie 2018

Oltenița, la mâna PSD: După hectare întregi de terenuri înstrăinate, Țone continuă campania de vânzare

Laura Suzeanu Pentru Țone vânzarea a orice se poate în Oltenița, de la terenuri, la spații și imobile sub diverse regimuri, a devenit preocuparea primordială, chiar vitală. După ce în ședința ordinară a Consiliului Local de luna trecută Hotărârea privind vânzarea unui spațiu comercial din Hala Oltenița nu a trecut, perseverent cum îl știm când este vorba de anumite proiecte nevotate în ședințe, primarul Petrică Țone a repus pe ordinea de zi Hotărârea. O fi repetiția mama învățăturii, dar aici depinde și ce se repetă, dar și ce se învață.

Corespondenta la redactie